DVS Jaarverslag 2017

Stichting Dutch Viola Society (DVS)

Hieronder lichten we in detail toe wat er allemaal door en met DVS in 2017 tot stand gekomen is.

Georganiseerde Workshops 2017

Zondag 21 mei 2017   workshop “Met meer gemak musiceren”, met Eileen McEwan
Zaterdag 10 juni 2017 workshop “Brahms Sonatas” met Asdis Valdimarsdottir e.a.

Georganiseerde Masterclasses 2017

Zaterdag 14 januari – Masterclass Richard Wolfe, Utrecht
Zaterdag 29 april – Masterclass Orkestaudities met Ken Hakii, Amsterdam

3e Nationaal Altvioolbijeenkomst 2017

Zaterdag 18 februari – in Splendor Amsterdam, tijdens het Altvioolfestival Amstedam;
Programma en verslag kan hier teruggevonden worden.

Internationaal Altvioolcongres (IVC 2017)

Wellington, Nieuw-Zeeland; 1 t/m 5 september 2017
Nederland vertegenwoordigd met 3 bijdragen.
Voor een volledig overzicht en verslag, zie hier.

Website
Aankondigingen, nieuwsberichten en verslaggeving op de website in verband met DVS workshops, masterclasses, evenementen en concerten, belangrijke vacatures en benoemingen bij orkesten en conservatoria. Dit wordt tevens doorgegeven via sociale media (Twitter en Facebook).

Daarnaast worden met enige regelmaat interviews met toonaangevende altviolisten gepubliceerd, vaak in verband met onze eigen masterclasses en congressen. In 2017 zijn interviews gepubliceerd met vioolbouwer Jan van der Elst, jazz-altviolist Oene van Geel, en het NNO Altvioolsextet. Er is ook een concertrecensie geschreven nav. het debut van Ellen Nisbeth in het Concertgebouw.

Achtergrondinformatie wordt ook aangeboden via de website, zoals:
Carrièretips voor jongeren die een beroepsopleiding altviool overwegen
– Informatie over concoursen voor altviolisten
– Overzicht van zomercursussen altviool in binnen- en buitenland
– Een unieke repertoirelijst altvioolensembles gepubliceerd en regelmatig bijgewerkt
– Een unieke concertagenda voor concerten met altviool in de hoofdrol
– Een overzicht van Eindexamens altviool bij de nederlandse conservatoria

Social Media
Actieve aanwezigheid op Facebook (544 pagina-likes, een toename van +113 in 2017) en Twitter (413 volgers, een toename van +57 in 2017). Naast het doorgeven/signaleren van nieuwe berichten op onze website (aankondigingen DVS events/workshops) wordt hier ook altvioolnieuws uit social media opgepakt en doorgegeven (share/retweet). De social media kanalen zijn tevens in zekere mate interactief, contact wordt gelegd en onderhouden met vrienden/volgers en verwante organisaties (binnenlands en internationaal).

Bestuursleden 2017
Karin Dolman – voorzitter
Ursula Skaug – secretaris vanaf 1-7-2017
Roald van Os – penningmeester
Kristofer G. Skaug – algemeen bestuurslid / webredacteur
Emlyn Stam – algemeen bestuurslid

Van de volgende bestuurders hebben we in 2017 afscheid genomen:

Stijn van der Schoor – secretaris, 23-5-2012 tot 30-6-2017
Iris Frederiks – student-bestuurslid, 1-9-2015 tot 30-6-2017

Beschermvrouwe
Sinds 2015 is oud-minister van justitie en amateur-altvioliste Winnie Sorgdrager de beschermvrouwe van stichting Dutch Viola Society.

Vrienden
Per 31 december 2017 telden we 192 geregistreerde Vrienden. Een toename van 16 Vrienden in 2017.

Vriendenvoordelen
Bij betaling van de jaarlijkse vriendenbijdrage komt een DVS-Vriend in aanmerking voor flinke korting op onze educatieve workshops en overige verwante evenementen (congres, concerten, cursussen). Hiernaast werden in 2017 de volgende specifieke DVS vriendenacties aangeboden:

Financiële verantwoording

DVS kan in 2017 (naar schatting) rekenen op totaal € 1.650,00 gedoneerd door 55 van onze Vrienden. 7% van deze donaties draagt DVS jaarlijks af aan de International Viola Society (IVS). Voornoemd percentage is afgesproken tussen de aangesloten Viola Societies wereldwijd. Over 2017 betalen wij € 115,50 aan de IVS. 

Subsidiënten

In 2017 heeft DVS geen subsidies aangevraagd/ontvangen voor reguliere activiteiten. Wel zijn er gelabelde gelden ontvangen door aangevraagde projectsubsidies ten behoeve van het Internationaal Altviool Congres 2018 in Rotterdam.

Kostenposten

  • In 2017 is bij benadering € 900,00 besteed aan de inhuur van professionals en vergoedingen aan vrijwilligers voor het geven van masterclasses, workshops, recitals, cursussen of lezingen. De totale kosten aan inhuur zijn lager uitgevallen dan aanvankelijk begroot was en dat had vooral te maken met afgelaste workshops vanwege onvoldoende aanmeldingen
  • Zaalhuur en overige uitgaven verband houdende met de organisatie van DVS-activiteiten bedroegen over 2017 bij benadering € 500,00
  • Afdracht aan de International Viola Society, bankzaken, drukwerk/ porti en onkostenvergoedingen voor onze vrijwilligers.

Balans

Baten 2017:      € 3.992,65
Lasten 2017:     € 2.212,36
Balans 2017:     € 1.780,29

Voortgang organisatie IVC 2018

Over heel 2017 zijn er weer veel gesprekken gevoerd met diverse voor DVS cruciale partijen en beoogde samenwerkingspartners. Professionele partners die een toonaangevende rol spelen in het Rotterdamse culturele speelveld. Helaas hebben langlopende contacten en intentieverklaringen ons lang niet altijd kunnen helpen bij het tot stand brengen van een samenwerking. Zonder daarbij namen te noemen vinden we het wel van belang deze enorme tegenslagen en bijbehorende teleurstelling die dat voor onze organisatie heeft meegebracht op te nemen in ons jaarverslag. Immers, een verslag hoeft niet alleen maar bol te staan van pure winst, mijlpalen en succesverhalen.

Toekomstmuziek
Voor 2018 is de inhuur van professionals voor reguliere activiteiten op € – nihil -inclusief btw begroot. DVS gaat het International Viola Congress 2018 in Rotterdam organiseren en hosten. Hiervoor zijn in de loop van 2017 de nodige projectsubsidies aangevraagd en voor een deel verkregen. DVS zet in op dit grote en voor ons instrument de altviool zo belangrijke evenement. Met name vanaf het najaar 2017 heeft dit veel aandacht van het bestuur gevraagd. Er is een speciale commissie voor de congresorganisatie opgericht, de “Call for Proposals” is gepubliceerd, en er zijn 116 Proposals uit heel de wereld binnengekomen voor de inhoudelijke invulling van het Congres.

Non-profitorganisatie DVS heeft geen structurele subsidiënt of sponsor.