Prof worden?

Van puber tot pro: Een gids voor de beginnende altviolist in 6 stappen

Door Stijn van der Schoor

Wat doe als je later altviolist wil worden? Je bent tiener (vanaf een jaar of twaalf), je speelt al een tijdje altviool en ziet jezelf wel over een paar jaar op het podium schitteren of les geven. Er is natuurlijk niet één manier om altviolist te worden, maar er zijn altijd dingen waarop je kunt letten als je overweegt het muziekvak in te gaan.

1. Samen sta je sterk: Het orkest

Allereerst is het altijd slim (en leuk!) om een orkest/ensemble te vinden om in te spelen. Zo doe je niet alleen samenspeelervaring op, maar proef je ook een beetje het leven van een musicus. Zo zul je misschien tournee’s gaan maken, leer je je plek te vinden in een grote groep musici en kom je inspirerende mensen tegen. En last but not least: je leert alvast orkestpartijen kennen, wat altijd nog eens van pas kan komen.

Er zijn veel goede jeugdorkesten zoals: Jeugdorkest Nederland, Viotta, Noordhollands Jeugdorkest enz.

2. Jong geleerd… : Je theorie

Hoe saai het ook klinkt; het is slim om al vroeg te beginnen met muziektheorie. Het is niet alleen handig voor later, maar het kan je ook helpen de muziek beter te begrijpen. Daarnaast is het ook fijn om al een beetje voor te lopen op de theorie, dan heb je later meer tijd voor je alt! En theorie kan natuurlijk ook leuk zijn! Veel muziekscholen bieden al basis theorielessen en sommige beroepsmusici of conservatoriumstudenten bieden ook lessen aan. Ook zijn op internet natuurlijk veel (soms gratis) cursussen te vinden. Of kijk eens in de bieb naar leuke theorieboekjes! En wat je nu op je gemak leert, hoef je later niet gestrest te doen 😉

3. Al doende leer je… : Podiumangst?

Misschien heb je er helemaal geen last van; podiumangst. Maar voor veel mensen is op het podium staan nog altijd iets engs en soms zelfs genant. Daarom is het goed om al te snel te beginnen eraan te wennen om voor een publiek te staan. Ga eens met wat mensen uit je omgeving (jeugdorkest) praten hoe zij het ervaren op het podium. Misschien denken zij wel ergens aan of hebben zij een techniek om zich te concentreren. Als je erg zenuwachtig op het podium bent, is het misschien ook wel eens fijn om voor je familie te spelen (vinden ze zelfs leuk!) en te proberen om je te concentreren terwijl anderen luisteren. Wat ook handig kan zijn is om eens een concert te ‘faken’. Doe je ogen dicht en stel je voor dat je voor een groot en kritisch publiek staat. Probeer iets of een gedachte te vinden waar je ontspannen van wordt! Iedereen heft zijn eigen manier om zich op het podium te ontspannen. Er bestaat natuurlijk niet een manier die voor iedereen werkt. Je zult zelf gaan moeten experimenteren en zoeken naar wat voor jou het beste werkt.

4. Maak van een mug geen olifant: Hou je opties open!

Natuurlijk zie je jezelf altviolist worden als je denkt aan de toekomst. Maar in de echte wereld zijn er maar heel weinig banen als altviolist. Het is daarom altijd slim om andere opties open te houden. Ga eens nadenken wat je nog meer leuk vind om te doen, of wat je nog meer interesseert. En weet dat je natuurlijk ook andere dingen naast je instrument kunt doen, veel mensen combineren conservatorium met een andere studie. Focus dus niet al te veel op een ding en ga vooral eens kijken naar wat voor andere studies er zijn!

5. Niet geschoten is altijd mis: Proeflessen en open dagen.

Als je in bovenbouw van de middelbare school zit is het handig om alvast te gaan kijken op een conservatorium. Het belangrijkste van een conservatorium is de altviooldocent(e). Probeer, eventueel samen met je muziekdocent,  contact op te nemen met verschillende leraren en vraag eens of je een les van hen mag bijwonen of zelfs en proefles krijgen! Op de websites van de scholen staan vaak de emailadressen van leraren of andere manieren om contact op te nemen. Ook op de open dag vind je meestal een van de altviooldocenten, die tips kunnen geven over je spel. Ga rond snuffelen en kijk van welke leraar je over een paar jaar les van zou willen hebben.

6. Na regen… tegenslagen               

Weet dat het een lange weg is van waar je nu bent naar een professionele altviolist. Het zal nooit precies zo gaan als dat je wilt en er zullen altijd tegenslagen zijn. Iedereen heeft zijn eigen manier om tegenslagen te verwerken en sommigen kunnen er beter tegen dan anderen. Maar bedenk dat iedereen ze heeft gekend, zelfs de grote beroemde altviolisten. Bedenk dat je het allemaal voor jezelf doet en vergeet niet; na regen komt zonneschijn!

Al deze stappen zijn natuurlijk niet verplicht maar kunnen je wel helpen als je over een paar jaar naar het conservatorium wilt. Als je heel zeker van je zaak bent kun je ook eens kijken naar special scholen voor musici. Zo heb je speciale middelbare scholen die je naast je gewone lessen ook muzieklessen geven. Nadeel van deze scholen is wel dat ze vaak niet alle vakken bieden. Hoe jij de weg neemt naar het conservatorium en misschien zelfs verder is aan jou.  Succes!

© Dutch Viola Society / edited by Stijn van der Schoor, Augustus 2012