Bestuur


Het bestuur van stichting Dutch Viola Society bestaat per januari 2022 uit:

Kristofer G. Skaug – Voorzitter
Emlyn Stam – Interim Penningmeester
Ursula Skaug – Secretaris
Karin Dolman – algemeen bestuurslid
Anna Magdalena den Herder – algemeen bestuurslid
Sofie Booy – student-bestuurslid
Sylven van Sasse van Ysselt – student-bestuurslid

Beschermvrouwe: mevrouw Mr. W. (Winnie) Sorgdrager

Onderaan vindt u ook een lijst van oud-bestuursleden.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kristofer G. Skaug – Voorzitter
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichtend bestuur), Voorzitter sinds januari 2020

Kristofer G. Skaug (foto: Dwight Pounds)

Ik ben in 1991 uit Noorwegen naar Delft gekomen om Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren, en ik werk nu voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. De liefde voor muziek heb ik van huis uit meegekregen. Ik speelde heel lang “gewoon” viool, en ben pas altviool gaan spelen op m’n dertigste, maar dan bijna uitsluitend in orkestverband. De beslissende vonk van altvioolliefde sloeg pas 10 jaar later over, toen ik met een paar orkestvrienden tijdens een repetitieweekend zomaar in het strijkkwintet van Schubert mocht meespelen: Met je neus in de boter vallen, kun je wel zeggen! Sindsdien is niet alleen de kamermuziek, maar vooral de altviool een grote passie geworden. Mijn vrouw en twee dochters spelen (gedeeltelijk daardoor) ook allemaal altviool.

In 2011 heb ik het altvioolkwartet “Forza Viola” opgericht, om door te kunnen dringen tot de echte curiosa uit de altvioolliteratuur. Ik speel op projectbasis mee in diverse kamerorkesten en kerkelijke Cantate-begeleidingsensembles in de buurt, en allerlei ad-hoc kamermuziekgroepen.

Als Voorzitter van de DVS hoop ik bij te kunnen dragen aan een levendige en zelfbewuste “community”, door het organiseren van activiteiten om de altviool nog beter zichtbaar te maken in het Nederlandse muzieklandschap.

Bezoek hier Kristofer’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Emlyn Stam – (Interim) Penningmeester
In functie sinds: 1 december 2013 (bestuurslid), sinds mei 2020 als penningmeester

Emlyn Stam

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus en solist en treedt op door heel Nederland, Europa en daarbuiten. Hij is sinds 2014 artistiek leider van het New European Ensemble een internationaal ensemble voor hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Verder speelt hij regelmatig concerten als lid van het Ysaÿe Trio. De eerste cd van het trio verscheen in 2013 op de DRC label en een tweede CD met pianiste Hanna Shybayeva kwam in 2015 uit.
In 2019 behaalde hij zijn doctoraat bij de Universiteit Leiden voor een artistiek onderzoek naar historische geluidsopnames en het toepassen van deze speelstijl in hedendaagse uitvoeringen.
Emlyn heeft vele concerten voor de Nederlandse radio en televisie gespeeld. Hij was solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra, Orquestra d’Espinho en het Schönberg Ensemble. Hij treed vaak op bij diverse festivals waaronder het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, Connect Festival, Giverny Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival.
Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag gewerkt. Hij werkte als gast-aanvoerder bij Philharmonia Orchestra, BBC Welsh National Orchestra, Philharmonie Zuidnederland en Opera de Toulon. Als docent wordt Emlyn regelmatig gevraagd voor lessen en masterclasses voor altviool en kamermuziek.  Hij gaf lessen aan conservatoria in Nederland, Estland en China.
Emlyn voltooide in 2006 zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium en in September 2008 zijn Masteropleiding bij ditzelfde instituut. Hij studeerde bij Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Pinchas Zukerman, Michael Tree, Yuri Bashmet, Tabea Zimmerman en Kim Kashkashian.

Bezoek hier Emlyns persoonlijke website

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ursula Skaug – Secretaris
In functie sinds: 1 juli 2017

Ursula Skaug (foto: Keke Keukelaar)

Mijn ouders zijn bepaald niet standaard; mijn moeder is beiaardier/arts en mijn vader is ruimtevaart-ingenieur en amateur-altviolist (en ook bestuurslid DVS). Ik vond het vrij normaal om ‘s ochtends met mijn moeder in een cabine hoog op de toren naar het carillon te luisteren, en – toen ik iets ouder was – in slaap te vallen bij mijn vaders kamermuziekgeluiden. Bij deze opleiding mochten muzieklessen niet ontbreken, en zo begon ik met viool spelen toen ik vier was. Vanaf mijn zevende kwamen daar ook pianoles en veel koorzang aan de Kinderkoor Academie Nederland bij.

Ik besloot in 2007 om over te stappen op de altviool. Ik kreeg daarna ruim acht jaar les van Julia Dinerstein aan het Rotterdamse Hellendaal Instituut. In die acht jaar ben ik ook begonnen met het spelen in jeugdorkesten zoals het Stanislas (school)orkest, het Concerto Grosso en Viotta Jeugdorkest, waar ik ontdekte dat altviool spelen écht leuk is, en dat ik heus niet de enige was die het liefst hele weekenden muziek maakte. Van 2015 tot 2021 studeerde ik altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov, en tegenwoordig (2022) ben ik academist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Ik ben blij dat ik de Dutch Viola Society sinds 1 juli 2017 op deze manier heb mogen helpen. Voorheen was ik al fervent sticker-uitdeler, video-editor en spullen-sjouwer van de DVS, maar door deze functie hoop ik de altviool nog beter onder de aandacht te brengen.
Zijn er administratieve vragen of klopt er iets niet met uw gegevens? Mail dan naar: secretaris@dutchviolasociety.nl.

Bezoek hier Ursulas persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Karin Dolman – algemeen bestuurslid
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichter, en Voorzitter tot eind 2019)

Mijn naam is Karin Dolman en ik ben musicus van beroep. Ik mag mij gelukkig prijzen een instrument te hebben gekozen waar ik met plezier op speel, lesgeef en waarvan ik nog steeds nieuwe mogelijkheden ontdek.

Ik ben begonnen op 7 jarige leeftijd met vioolspelen, en wilde na het behalen van mijn diploma Mavo heel graag viooljuf worden. Vanaf mijn toelatingsexamen voor het conservatorium in Rotterdam zijn de bakens voortdurend verzet en zo werd uitvoerend musicus een haalbare optie. Doordat ik met twee andere studenten geen altviolist kon vinden voor ons te vormen strijkkwartet ben ik zelf altviool gaan spelen. Het beviel zo, dat ik na het behalen van mijn diploma docerend musicus viool, geheel overstapte op de altviool.

Ook mijn voorliefde voor onbekend repertoire bleek door de rijkdom aan weinig gespeelde muziek voor altviool op haar wenken te worden bediend. Samen met pianiste Caecilia Boschman zijn wij, na 20 jaar, nog steeds op zoek naar “nieuwe” stukken die wij ook regelmatig ontdekken.Het strijkkwartet is ook een grote liefde gebleven en ik speel nu bijna 20 jaar in het DoelenKwartet, waarmee wij hoofdzakelijk de 20e (en inmiddels 21e) eeuw uitvoeren. Viooljuf is uiteindelijk altviooljuf geworden. Het is heerlijk om jonge mensen bij hun muzikale ontdekkingen te kunnen begeleiden en ze de noodzakelijke technische en methodische bagage mee te kunnen geven bij hun ontwikkeling.

Een grote droom om de Dutch Viola Society te starten is onlangs werkelijkheid geworden. Zeker de komende jaren zal ik hier veel energie in gaan steken. Mijn wens is, dat alle altviolisten van Nederland zich bij onze organisatie zullen voegen als vriend, en dat velen van hen zich ook actief zullen gaan inzetten voor de Dutch Viola Society!!!!

Bezoek hier Karins persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anna Magdalena den Herder – algemeen bestuurslid
In functie sinds: 27 september 2020

Anna Magdalena den Herder

Anna Magdalena den Herder is door haar mooie warme klank en natuurlijke muzikale overtuigingskracht een van Nederlands meest geliefde altviolisten. Door haar communicatieve spel valt Anna op, zowel in haar baan als plaatsvervangend aanvoerder bij het Nederlands Kamerorkest als in haar rijke kamermuziekleven ernaast. Ze speelt en speelde in verschillende hooggewaardeerde ensembles als de Amsterdam Chamber Soloists, het Goldberg Strijktrio en op festivals als Holland Festival, Southwell Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival in Den Haag, de Strijkkwartet Biennale, en de Cello Biennale.
In 2018 maakte Anna haar debuut als soliste in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam met het zesde Brandenburgconcert van J.S. Bach samen met het Nederlands Kamerokest. In dat jaar soleerde zij ook samen met Saskia Otto in de Sinfonia Concertante van W.A. Mozart en speelde zij het Altviool Concert van W. Walton met het Sweelinck Orkest.Als winnares van het Nationale Altvioolconcours werd zij dé complete altvioliste en musicienne genoemd, ook werd haar, als eerste altvioliste, de Kersjes van Groenekan beurs toegekend in 2009.
Als gastaanvoerder speelt zij onder andere bij het Nederlands Philharmonish Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en Philharmonie Zuid Nederland.Anna bespeelt een altviool gebouwd door Marino Capicchioni in Rimini (Italie) 1965, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Haar strijkstok is gemaakt door H. L. Gillet, deze aankoop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.

Bezoek hier Annas persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sofie Booy – student-bestuurslid
In functie sinds: 24 januari 2022

Ik ben Sofie Booy (1998) en speel (natuurlijk) altviool. Ik studeer momenteel aan het conservatorium Codarts te Rotterdam. Naast de vakken op het conservatorium kook/bak ik graag en maak ik foto’s. Ik heb veel in orkesten gespeeld en ik ben een groot fan van kamermuziek. Ik had een eigen strijkkwartet wat sinds begin 2020 een strijktrio is geworden genaamd: Trio d’Oro. Ook geef ik met veel plezier viool en altvioollessen.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sylven van Sasse van Ysselt – student-bestuurslid
In functie sinds: 24 januari 2022

 

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oud-Bestuursleden  (in volgorde van aantreden)

Roald van Os – Penningmeester, 23/05/2012 tot 31/12/2019
Francien Schatborn – algemeen bestuurslid, 23/05/2012 tot 31/12/2012
Stijn van der Schoor – Secretaris en student-bestuurslid, 23/05/2012 tot 30/06/2017
Iris Frederiks – student-bestuurslid, 01/09/2015 tot 30/06/2017
Veronika Lénártová – algemeen bestuurslid 29/04/2020 tot 18/06/2021

Roald van Os

Francien Schatborn

Stijn van der Schoor

Iris Fredriks

 

 

Veronika Lénártová