Bestuur


Het bestuur van stichting Dutch Viola Society bestaat per januari 2024 uit:

Kristofer G. Skaug – Voorzitter
Vacature – Penningmeester
Ursula Skaug – Secretaris
Richard Wolfe – algemeen bestuurslid
Marjon Oolbekkink – algemeen bestuurslid
Eric de Waardt – algemeen bestuurslid
Sofie Booy – student-bestuurslid
Sylven van Sasse van Ysselt – student-bestuurslid

Beschermvrouwe: mevrouw Mr. W. (Winnie) Sorgdrager

Onderaan vindt u ook een lijst van oud-bestuursleden.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kristofer G. Skaug – Voorzitter
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichtend bestuur), Voorzitter sinds januari 2020

Kristofer G. Skaug (foto: Dwight Pounds)

Ik ben in 1991 uit Noorwegen naar Delft gekomen om Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren, en ik werk nu voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. De liefde voor muziek heb ik van huis uit meegekregen. Ik speelde heel lang “gewoon” viool, en ben pas altviool gaan spelen op m’n dertigste, maar dan bijna uitsluitend in orkestverband. De beslissende vonk van altvioolliefde sloeg pas 10 jaar later over, toen ik met een paar orkestvrienden tijdens een repetitieweekend zomaar in het strijkkwintet van Schubert mocht meespelen: Met je neus in de boter vallen, kun je wel zeggen! Sindsdien is niet alleen de kamermuziek, maar vooral de altviool een grote passie geworden. Mijn vrouw en twee dochters spelen (gedeeltelijk daardoor) ook allemaal altviool.

In 2011 heb ik het altvioolkwartet “Forza Viola” opgericht, om door te kunnen dringen tot de echte curiosa uit de altvioolliteratuur. Ik speel op projectbasis mee in diverse kamerorkesten en kerkelijke Cantate-begeleidingsensembles in de buurt, en allerlei ad-hoc kamermuziekgroepen.

Als Voorzitter van de DVS hoop ik bij te kunnen dragen aan een levendige en zelfbewuste “community”, door het organiseren van activiteiten om de altviool nog beter zichtbaar te maken in het Nederlandse muzieklandschap.

Bezoek hier Kristofer’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ursula Skaug – Secretaris
In functie sinds: 1 juli 2017

Ursula Skaug (foto: Keke Keukelaar)

Mijn ouders zijn bepaald niet standaard; mijn moeder is beiaardier/arts en mijn vader is ruimtevaart-ingenieur en amateur-altviolist (en ook bestuurslid DVS). Ik vond het vrij normaal om ‘s ochtends met mijn moeder in een cabine hoog op de toren naar het carillon te luisteren, en – toen ik iets ouder was – in slaap te vallen bij mijn vaders kamermuziekgeluiden. Bij deze opleiding mochten muzieklessen niet ontbreken, en zo begon ik met viool spelen toen ik vier was. Vanaf mijn zevende kwamen daar ook pianoles en veel koorzang aan de Kinderkoor Academie Nederland bij.

Ik besloot in 2007 om over te stappen op de altviool. Ik kreeg daarna ruim acht jaar les van Julia Dinerstein aan het Rotterdamse Hellendaal Instituut. In die acht jaar ben ik ook begonnen met het spelen in jeugdorkesten zoals het Stanislas (school)orkest, het Concerto Grosso en Viotta Jeugdorkest, waar ik ontdekte dat altviool spelen écht leuk is, en dat ik heus niet de enige was die het liefst hele weekenden muziek maakte. Van 2015 tot 2021 studeerde ik altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov, in 2021-22 was ik academist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en sindsdien ben ik remplacant bij o.a. het NedPhO, Radio Filharmonisch Orkest, Phion, en Antwerp Symphony Orchestra.

Ik ben blij dat ik de Dutch Viola Society sinds 1 juli 2017 op deze manier heb mogen helpen. Voorheen was ik al fervent sticker-uitdeler, video-editor en spullen-sjouwer van de DVS, maar door deze functie hoop ik de altviool nog beter onder de aandacht te brengen.
Zijn er administratieve vragen of klopt er iets niet met uw gegevens? Mail dan naar: secretaris@dutchviolasociety.nl.

Bezoek hier Ursulas persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Richard Wolfe – algemeen bestuurslid
In functie sinds: Januari 2023

 

Terug naar Boven

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Marjon Oolbekkink – algemeen bestuurslid
In functie sinds: Januari 2023

 

De altviool is pas in mijn leven gekomen in mijn studententijd. Als kind leerde ik piano spelen en werd ik gegrepen door de muziek. Ik koos er voor om geneeskunde te studeren en ben tot voor kort als specialist ouderengeneeskunde werkzaam geweest, de laatste tien jaar in een hospice. Op dit moment werk ik nog twee dagen per week bij de opleiding voor specialist ouderengeneeskunde aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Zodoende is er nu ruimte en tijd in mijn leven gekomen om mij nuttig te maken voor andere zaken dan alleen de medische zorg.

In het begin van mijn studietijd zong ik in het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) en keek een beetje jaloers naar het orkest : daar wilde ik tussen zitten! Na een aantal jaren contrabas te hebben gespeeld bleek ook de altviool een gewild instrument om een orkest binnen te komen, en dat werd echt liefde op het eerste gezicht. Dat ik opeens ook in een strijkkwartet kon spelen bleek een enorme verrijking in mijn leven.
Ik heb al die jaren meegespeeld in diverse orkesten in Utrecht en Amsterdam, en een aantal keren meegedaan met het Nederlands Studenten Orkest, waarbij ik ook bestuursfuncties heb vervuld.
Nog steeds speel ik veel, nu in de regio Rotterdam, zowel in orkestverband als kamermuziek.

Ik heb altijd les gehad, en dat houd ik vol. Zodoende ervaar nog steeds vooruitgang in mijn spel, hetgeen veel voldoening geeft.
Mijn spel heeft een vlucht genomen in de tijd dat wij als gezin in Italië woonden en de kinderen de Britse school in Milaan bezochten. Ik heb daar ABRSM examens gedaan tot en met graad 8.

Mijn man en ik hebben elkaar in het studentenorkest ontmoet en onze twee kinderen spelen beiden een strijkinstrument van eigen keuze, zodat wij – heel toevallig – een strijkkwartet vormen : het Van den Bergh kwartet. Onze zoon heeft het professionele pad gekozen en is cellist geworden, onze dochter speelt naast haar baan als kunsthistoricus met veel enthousiasme viool in meerdere post-studentenorkesten.

Ik ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan de verbinding die de Dutch Viola Society kan geven aan alle altisten van Nederland, zowel beroeps als amateurs. Daar zet ik mij graag voor in!

Terug naar Boven

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eric de Waardt – algemeen bestuurslid
In functie sinds: Juli 2023

 

Terug naar Boven

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sofie Booy – student-bestuurslid
In functie sinds: 24 januari 2022

Ik ben Sofie Booy (1998) en speel (natuurlijk) altviool. Ik studeer momenteel aan het conservatorium Codarts te Rotterdam. Naast de vakken op het conservatorium kook/bak ik graag en maak ik foto’s. Ik heb veel in orkesten gespeeld en ik ben een groot fan van kamermuziek. Ik had een eigen strijkkwartet wat sinds begin 2020 een strijktrio is geworden genaamd: Trio d’Oro. Ook geef ik met veel plezier viool en altvioollessen.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sylven van Sasse van Ysselt – student-bestuurslid
In functie sinds: 24 januari 2022

 

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oud-Bestuursleden  (in volgorde van aantreden)

Karin Dolman – Voorzitter, 23/05/2012 tot 31/12/2019; alg. bestuurslid tot 31/12/2022
Roald van Os – Penningmeester, 23/05/2012 tot 31/12/2019
Francien Schatborn – algemeen bestuurslid, 23/05/2012 tot 31/12/2012
Stijn van der Schoor – Secretaris en student-bestuurslid, 23/05/2012 tot 30/06/2017
Emlyn Stam – bestuurslid, 01/12/2013 tot 31/12/2022; interim penningmeester 2020-22
Iris Frederiks – student-bestuurslid, 01/09/2015 tot 30/06/2017
Veronika Lénártová – algemeen bestuurslid 29/04/2020 tot 18/06/2021
Anna Magdalena den Herder – algemeen bestuurslid, 27/09/2020 tot 01/09/2023
Jan Booy – penningmeester, 01/01/2023 tot 01/09/2023

Karin Dolman

Roald van Os

Francien Schatborn

Stijn van der Schoor

Emlyn Stam

Iris Fredriks

Veronika Lénártová

Anna Magdalena den Herder

Jan Booy