Verslag Britten Altvioolconcours 2021

door Karin Dolman, DVS

Al vroeg in de ochtend stap ik samen met pianist Mauro Goossen in de auto naar Zwolle. Mauro gaat vandaag met drie van mijn leerlingen samen spelen. Het is mooi weer, niet meer zo warm als afgelopen dagen. Eigenlijk perfect voor een concours.
Dit jaar vindt het concours plaats in de Groote Sociëteit in Zwolle. Een prachtig zaaltje dat klinkt als een klok. We worden welkom geheten door René Luijpen, die zoals altijd vol enthousiasme iedereen ontvangt.

De jongste Categorie 10 t/m 14 jaar bestaat uit 5 kandidaten.

De eerste die van start gaat is mijn eigen oogappeltje Loïs van Valen uit Papendrecht. Loïs heeft op het programma Andalusia van Granados en het verplichte werk van Gabriel Fauré, Après un Rêve. En wat ben ik trots op haar. Ik weet hoe ze er tegenop zag de laatste weken. Een prachtige Fauré en een zeer gevoelige Granados. En ze zag er ook heel mooi uit met die mooie lange groene jurk.

Tweede kandidaat was Jozert Barkaszi uit Den Haag. Hij speelde naast het verplichte werk van Fauré het eerste deel uit de sonate in D van Paganini. Een zeer virtuoos deel (kan ook niet anders met Paganini 😉 ), dat hij met bravoure speelde. In de Fauré koos Jozert voor een mooi laag einde door nog een oktaaf lager te gaan. Dan kun je zo mooi met de losse C snaar eindigen.

Daarna de beurt aan Tygo de Waal, helemaal van Oltgensplaat, en wederom een leerling van mij. Hij koos als eigen keuze de Prelude en Allegro van Pugnani-Kreisler. Ja, en op zulke momenten vergeet je dan ineens je stok op te spannen. Maar heel goed opgelost, gewoon nog een keer opnieuw beginnen. En dan met grote dynamische verscheidenheid speelt hij, begeleid door Mauro een spetterende Kreisler.

Het vierde jong talent is Julie Gielen, ook uit Den Haag. Zij speelt een hele mooie Hummel Fantasie. En ook Fauré is prachtig gespeeld.

De laatste is de jongste van het vijftal, Tessel Beijnen uit Bergen op Zoom. ook zij komt met Hummel, maar dan de andere Hummel, die uit de vorige eeuw. De spetterende finale uit de sonate. Vorige editie kwam het verplichte stuk uit deze sonate.

Dan is er pauze. Inmiddels is DVS-collega Kristofer Skaug samen met zijn vrouw aangekomen en is de tafel met diverse leuke altviool snuisterijen klaar gezet. Mooie gelegenheid om met deze en gene te praten. Wat hebben we dat het afgelopen jaar gemist!

Om kwart voor twee gaan we door met de categorie 15 t/m 18 jaar, daar zien we veel bekende gezichten terug. Het verplichte werk in deze categorie is Khorumi van Sulkan Tsintsadze. Een lekker ritmisch en vrolijk stuk waar je heel veel variatie als speler in kunt aanbrengen. Genoeg stof om 10 verschillende versies te mogen horen.

Sophie Capelle uit Hengelo bijt de spits af met haar keuzestuk de Romance van Bruch. Ja, ze houdt van het stuk. En een heel snelle Tsintsadze. Goed gespeeld hoor.

Daarna is het de beurt aan Bugra Yüzügüldü (wat een mooie naam!). Een wat bedeesdere Khorumi, maar ook goed gespeeld. Leuk dat je zo veel verschil in de tempo’s kan leggen zonder afbreuk te doen van het stuk.

Elin Haver uit Amstelveen kondigt haar keuzestuk zelf aan. Wat een podiumbeest is deze Amstelveense! Ja, die weet haar vrouwtje wel te staan. Een spetterende Scherzo-Tarantella van Wieniawsky (oorspronkelijk een viool-showstuk!) volgt.

Arkady Blekherov kiest voor een rustige Tsintsadze, ook mooi! Hij begint zijn optreden met het eerste deel uit de eerste Suite van Ralph Vaughan Williams. En speelt ook de Romanze van Tsintsadze.

Silke Veldman heb ik al vaker gezien. Ze had er zin in, zei ze toen te binnen kwam. Met een stralend gezicht staat ze ook te spelen. Iedereen heeft er zin in. Naast ook de Romanze van Tsintsadze en Majorca van Albeniz. Mooi hoor.

Na een korte pauze gaan we door met de jongste in deze categorie: Jytte Balm uit Zaandam. Ze geeft een lekker pittige Tsintsadze weg. Als eigen keuze speelt Jytte de Elegie in f van Henri Vieuxtemps. Met prachtige lange streken sostenuto.

Dan krijgen we Francisca Galante, die ook in de Finale van het PCC stond. Een gedoodverfde winnaar dus. Een aftrap zonder piano in de solosonate van Hindemith opus 25 nr.1, de eerste drie delen. Met vuur komen de o zo bekende Hindemith-klanken uit haar altviool. Een prachtig derde deel, rijk aan dynamische verschillen en klanken.

De beurt is aan Sjoerd Versteegh uit Amsterdam. Naast het verplichte werk speelt hij de Romance van Max Bruch. Maar hij begint met Tsintsadze. Mooi alle noten uitgespeeld. De pianist valt ook op door de mooie rubato’s. Mooie Bruch, heel romantisch!

Dan komt Rozemarijn Slikkerveer uit Veenendaal, ze stelt zich netjes voor en vertelt ook iets over de stukken. De dans van de ridders. Samen met Mauro achter de piano maken ze er een feestje van. Zo moet kamermuziek zijn.

Als laatste horen we Raïsa Ploeg uit Genemuiden: Bach met een vleugje Casadesus, heel mooi gespeeld. En echt een goede techniek. En ook de Elegie van Glazounov staat op het programma. Ontroerend.

Om 18:00u dezelfde avond wordt de uitslag door de jury (vanwege coronamaatregelen alleen via livestream) bekendgemaakt:

De winnares in Categorie I (10-14 jaar) is Julie Gielen.

De winnares in Categorie II (15-18 jaar) is Francisca Galante. De tweede prijs gaat naa Elin Haver, terwijl twee 3e prijzen worden toegekend aan Bugra Yüzügüldü en Jytte Balm, respectievelijk.

Gebundeld met de 1e prijzen dit keer vallen ook de beide DVS Muziekbonnenprijzen.

De volledige uitslag van het Britten Altvioolconcours 2021 vindt u hier.

VAN HARTE GEFELICITEERD ALLEMAAL!

De Livestream van het Britten Altvioolconcours 2021 kunt u hier (categorie I, 10-14 jaar) en hier (categorie II, 15-18 jaar) terugkijken!

 

Francisca Galante wins 2nd Prize at PCC

The Portuguese violist Francisca Galante (17 years old) won the 2nd prize in category 3 (for conservatory students) at the National Finals of the Prinses Christina Competition 2021. This was just announced by Her Royal Highness Princes Margriet on a special live streamed awards ceremony this evening. Francisca played the 1st movement of Hindemith’s solo sonata op.25 no.1, and the Pensiero & Allegro Appassionato by Frank Bridge (accompanied by Martijn Willers on the piano). You can watch her performance through this link.

Next to the honours, Francisca was also awarded a solo appearance with JON (Youth Orchestra of The Netherlands) and the Wijnhaven prize (masterclasses). Francisca is currently a 1st year student in the class of Francien Schatborn at the Conservatory of Amsterdam.

The Dutch violist Norea Quirijnen (16 years old, a pupil of Julia Dinerstein) also appeared among the 17 finalists this week. (Update 25/04/2021:) She won an audience prize for her rendition of the Rubinstein viola sonata (1st movement).  You can watch her performance through this link.

Congratulations to both Francisca and Norea!

The complete results of the PCC National Finals can be found here.

Norea Quirijnen wint (weer!) 1e prijs bij PCC Oost

Net als in 2019 won altvioliste Norea Quirijnen (16 jaar, Zutphen) een 1e prijs bij het Prinses Christina Concours Oost – dit keer in Categorie 2. Zij mag door naar de Nationale Finale van het PCC op 10 april as. Verder verdiende ze een masterclass met een gerenommeerde docent naar keuze. Het PCC wordt dit jaar helemaal online gehouden, dus we mogen meegenieten van alle optredens. Hier (link) is de inzending van Norea, het 1e deel uit de altvioolsonate van Anton Rubinstein (op.49).

Nog een altvioliste, Silke Veldman (18 jaar, Zwolle) ontving een Ensemble Aanmoedigingsprijs voor haar optreden met het Figurati Kwartet.

Van harte gefeliciteerd!

De volledige uitslag van het PCC-Oost is hier te vinden.

Amsterdam Hindemith Viola Festival 2021

The 8th Amsterdam “Hindemith” Viola Festival and National Viola Competition has just been formally announced by the Conservatory of Amsterdam. This year’s edition has been assigned the additional attribute “Hindemith Viola Festival”. Both the festival programming and the repertoire for the viola competition will be strongly accentuated by the works of the German violist-composer Paul Hindemith (1895-1963).

Hindemith image: see attribution below

SAVE THE DATE(s): November 20th-27th, 2021

The DVS will once again contribute to the programming, in particular we plan the biannual National Viola Gathering on the final evening of the festival.

For more information about the Festival:  follow this link (CvA)
For more information about the Competition:  follow this link (CvA)

*Hindemith image: By Foto vom Hindemith-Institut als Rechteinhaber unter GFDL zur Verfügung gestelltHochgeladen nach de.wikipedia von de:Benutzer:Axel Hindemith, CC BY-SA 3.0, Link

Brittenconcours 2021 uitgesteld!

De DVS-redactie ontving deze week het volgende bericht van de organisatie van het Britten (Altviool)concours 2021:

We gaan voor live!

Gezien de huidige omstandigheden betreffende de maatregelen rondom COVID 19, heeft de concourscommissie besloten om zowel het Britten Celloconcours als het Britten Altvioolconcours 2021 te verplaatsen.

De volgende data hebben we nu vastgesteld:

Britten Celloconcours: zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021
Britten Altvioolconcours: zaterdag 19 juni 2021

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar in alle categorieën. We verlengen daarom de inschrijfdatum. Ken je mensen die alsnog graag zouden deelnemen? Aanmelden kan tot 1 mei via https://www.hetbritten.nl/concoursinformatie/138/. Echter, zodra het maximum aantal deelnemers is bereikt, sluiten we de inschrijving. We maken dit kenbaar via onze website.

De peildatum voor de leeftijd handhaven we op 13 maart 2021. (Ongewijzigd).

We hopen met deze verplaatsing onze kandidaten meer ruimte te geven zich goed voor te bereiden op het concours. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze producent, Marit Nijhuis, via maritnijhuis@hetbritten.nl.

Nog even geduld dus. Wij kijken enorm uit naar de optredens van alle deelnemers. Succes met de voorbereidingen en heel graag tot in juni in Zwolle!

Met muzikale groeten,
namens de Commissie Britten Concours 2021

Loes Visser, artistiek leider en hoofd jury Britten Concours
René Luijpen, voorzitter concourscommissie
Bas Goossens, zakelijk leider
Marit Nijhuis, Producent

Inschrijving Brittenconcours 2021 Geopend!

De vijfde editie van het tweejaarlijkse Britten Altvioolconcours vindt op zondag 21 maart 2021 plaats in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Verplicht werk in categorie I (10-14j):
Gabriel Fauré: Après un rêve, op.7 nr. 1

Verplicht werk in categorie II (15-18j):
Sulkhan Tsintsadze: Khorumi, Georgische dans voor altviool en piano (te koop hier)

De 1e Prijswinnaars treden op als solist met het Britten Jeugd Strijkorkest olv. Loes Visser bij het laureatenconcert op zondag 11 april 2021 in Theater De Spiegel, Zwolle. Er zijn ook meerdere prijzen te winnen, zoals concertoptredens, masterclasses, en een speciale bladmuziekbonnenprijs ter beschikking gesteld door de DVS!

Voor meer informatie en aanmelding, ga naar de website van het Brittenconcours!

Elin Haver scoort als landelijke finaliste bij het PCC

De jonge altvioliste Elin Haver (17 jaar) uit Amstelveen schopte het dit jaar tot de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Het gebeurt niet vaak dat een solo altviolist(e) in deze finale staat. In de zware Categorie 2 (15-18 jaar), waar er verder slechts één (1e) prijs werd uitgereikt, ontving Elin een Eervolle Vermelding en de Muziekhaven Prijs: coaching en optreden in Muziekhaven in Zaandam in seizoen 2020/2021. Last but not least kreeg Elin één van de drie felbegeerde publieksprijzen – een financiële bijdrage ter bevordering van de muzikale ontwikkeling, aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

De DVS feliciteert Elin van harte met deze fraaie prestatie!

Ze speelde in de finale Apres un Reve van Fauré, en delen uit de F.A.E. sonate van Brahms. Hier is de link naar haar optreden:

Elin heeft les bij Judith Wijzenbeek (Sweelinck Academie Amsterdam), en bespeelt een altviool van Matthieu Besseling, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

In de PCC-finale was overigens ook altvioliste Ida Weidner (19 jaar, Amsterdam) actief in ensembleverband met het Kandinsky kwartet, dat een Eervolle Vermelding kreeg in Categorie 3.

Lees hier de volledige uitslag van de landelijke finale van het Prinses Christina Concours 2020.

.

Take Konoe wint het Brahms-concours

Take juicht hier – symbolisch naast een oranjegekleurde fiets – voor zijn finaleplaats bij het Brahmsconcours (foto: Johannes Brahms Competition Pörtschach, facebook)

Op de officiële resultatenlijst staat hij te boek als Japanner, maar aangezien hij in Nederland woont, nederlands spreekt en een nederlandse muziekopleiding heeft genoten, rekenen we hem wel graag als minstens een beetje Nederlander :-). In 2017 won hij al als eerstejaars student bij het Conservatorium van Amsterdam het Nationaal Altvioolconcours. Nu heeft hij zijn eerste grote internationale prijs te pakken – bij het 27e Brahms concours in Pörtschach, Oostenrijk.

Wij feliciteren de jonge altviolist Takehiro Konoe van harte met deze fantastische prestatie!

Sunniva Skaug wint 2e prijs bij PCC West 1

Afgelopen weekend is de “Regiofinale West-1” van het Prinses Christina Concours (PCC) gehouden in Rotterdam. Uit altviolistisch oogpunt een bijzondere editie, want  onder de 62 deelnemers bevonden zich maar liefst 10 altviolisten, dit is naar ons weten nog nooit voorgekomen!

Als enige onder hen drong Sunniva Skaug (16 jaar, Delft) door tot de finale, waar ze uiteindelijk een mooie 2e Prijs behaalde in Categorie 2 (15-18 jaar).

Haar programma bestond uit het 2e deel uit de altvioolsonate van A. Rubinstein, en het spetterende 3e deel uit het altvioolconcert van Henk Badings, met pianobegeleiding door Gerard Boeters. Sunniva is leerlinge van Julia Dinerstein aan het Hellendaal instituut in Rotterdam..

Behalve het mooie klassement won Sunniva ook een solistisch optreden met Domestica Rotterdam, en voor haar bijzondere vertolking van een hedendaagse Nederlandse compositie (Badings) ontving ze een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek 2020. 

Gefeliciteerd, Sunniva!

De volledige uitslag van PCC West-1 2020 vindt u hier.

Steffie de Konink wint 1e prijs bij PCC Zuid 2

Afgelopen weekend is de “Regiofinale Zuid-2” van het Prinses Christina Concours (PCC) gehouden in Maastricht.

Steffie de Konink in de finale van PCC Zuid-2 2020 (foto: MajankaFotografie)

De 18-jarige altvioliste Steffie de Konink uit Delfgauw won de 1e Prijs in Categorie 3 (conservatoriumstudenten t/m 19 jaar). Ze speelde bij deze aanleiding een deel uit de altvioolsonate van Rebecca Clarke. Steffie is 1e jaars Bachelor studente altviool bij Julia Dinerstein aan het Conservatorium van Maastricht.

Behalve de eerste plek en de lovende woorden van de jury, ontving Steffie ook een Masterclassprijs (aangeboden door de Stichting Elisabeth en Frans Stump) en een muziekbonnenprijs.

Gefeliciteerd, Steffie!

De volledige uitslag van PCC Zuid-2 2020 vindt u hier.