Wat is het?

Wat is het?
Deze introductiecursus altviool is bedacht door de DVS en speelt in op jeugdorkesten die met een groot tekort aan altviolisten kampen en een overschot aan violisten hebben.

De DVS biedt een cursus van een maand aan jonge violisten om kennis te maken met de altviool en er eventueel naar over te stappen! Dit alles in samenwerking met de Codarts Hogeschool voor de kunsten.

Wat houdt de cursus in:

  • 4 groepslessen van 1,5 uur voorafgaand of na afloop van de orkestrepetitie. Deze zal  gegeven worden door Karin Dolman met assistentie van studenten van Codarts. (o.a. Stijn van der Schoor, lees zijn biografie bij het bestuur!)
  • Gebruik van een instrument voor een maand, gratis geleverd door vioolbouwer Jan van der Elst.
  • Muziekmap met de lesmethode.
  • Dit alles voor de prijs van in totaal nog geen €150, betaald door het jeugdorkest zelf. (uitgaande van 10 deelnemers)
Elk jeugdorkest kan meedoen! Meer informatie? Lees de positieve ervaringen van het Viotta jeugdorkest uit Den Haag in het artikel Altvioolproject Viotta en mail mail@dutchviolasociety.nl om jouw jeugdorkest ook op te geven voor deze cursus!

Volg het verloop van onze eerste cursus!
In januari 2013 start de DVS met een cursus bij het jeugdorkest Viotta in Den Haag voor de violisten van Viotta V1 en V2. Lees hier ons blog over het verloop ervan!


Hoe leuk is het?
Al vóór het prille bestaan van de Dutch Viola Society hebben DVS-oprichters Karin Dolman en Stijn van der Schoor al een introductiecursus gegeven bij het Rotterdam Jeugd SymfonieOrkest (RJSO). Judith Peters (15) was er toen als deelneemster bij en is sindsdien voorgoed overgestapt op de altviool! Reden voor ons om haar te vragen hoe ze het vond!

DVS: Gefeliciteerd met je keuze voor de altviool! Wat vind jij de belangrijkste verschillen tussen viool en altviool spelen?
De altviool is groter en heeft een diepere klank. Die klank vind ik erg mooi en dat is de reden dat ik de overstap heb gemaakt van viool naar altviool.
Op de altviool zijn de afstanden groter en het speelt zwaarder. Dat was in begin erg wennen.

DVS: Wat vonden je vrienden in het orkest van je overstap?
Ze vinden het leuk dat er nu ook altviolen in het orkest zijn. Het maakt het orkest completer.

DVS: Heb je nu je eigen altviool aangeschaft?
Helaas nog niet, maar daar wordt aan gewerkt!

DVS: Heb je nu ook altvioolles, en bij wie?
Ja, bij Karin Dolman.

DVS: Heb je meer musicerende mensen in je familie (en wat spelen zij)?
Mijn tweelingbroer drumt.

DVS: Als alles gaat zoals je het liefst zou willen, waar ben je dan met je altviool over 10 jaar?
Het liefste zou ik in een groot orkest willen spelen. In mei heb ik samen met drie andere orkestleden een kwartet opgericht (Kwartet Amabilé). Het zou ontzettend leuk zijn als we over tien jaar bekend zouden zijn.