Introcursus altviool

Wat is het?

Deze introductiecursus altviool is bedacht door de DVS en speelt in op jeugdorkesten die met een groot tekort aan altviolisten kampen en een overschot aan violisten hebben.
De DVS biedt een cursus van een maand aan jonge violisten om kennis te maken met de altviool en er eventueel naar over te stappen! Dit alles in samenwerking met de Codarts Hogeschool voor de kunsten.

Wat houdt de cursus in:

  • 4 groepslessen van 1,5 uur voorafgaand of na afloop van de orkestrepetitie. Deze zal  gegeven worden door een docent van één van de conservatoria met assistentie van studenten.
  • Gebruik van een instrument voor een maand.
  • Muziekmap met de lesmethode (€10,- per boek).
  • Verzekering instrumenten (moet betaald worden door het jeugdorkest zelf)
Elk jeugdorkest kan meedoen! Meer informatie? Lees het artikel Altvioolproject Viotta de ervaringen van het Viotta jeugdorkest en stuur een mail   naar mail@dutchviolasociety.nl om te kijken wat de mogelijkheden voor jouw jeugdorkest zijn!

Volg het verloop van onze eerste cursus!

In februari 2015 start de DVS met een cursus bij het jeugdorkest Viotta in Den Haag voor de violisten van Viotta V1 en V2.

Hoe leuk is het?

Al vóór het prille bestaan van de Dutch Viola Society hebben DVS-oprichters Karin Dolman en Stijn van der Schoor al een introductiecursus gegeven bij het Rotterdam Jeugd SymfonieOrkest (RJSO). Judith Peters (15) was er toen als deelneemster bij en is sindsdien voorgoed overgestapt op de altviool! Reden voor ons om haar te vragen hoe ze het vond!

DVS: Gefeliciteerd met je keuze voor de altviool! Wat vind jij de belangrijkste verschillen tussen viool en altviool spelen?
De altviool is groter en heeft een diepere klank. Die klank vind ik erg mooi en dat is de reden dat ik de overstap heb gemaakt van viool naar altviool.
Op de altviool zijn de afstanden groter en het speelt zwaarder. Dat was in begin erg wennen.

DVS: Wat vonden je vrienden in het orkest van je overstap?
Ze vinden het leuk dat er nu ook altviolen in het orkest zijn. Het maakt het orkest completer.

DVS: Heb je nu je eigen altviool aangeschaft?
Helaas nog niet, maar daar wordt aan gewerkt!

DVS: Heb je nu ook altvioolles, en bij wie?
Ja, bij Karin Dolman.

DVS: Heb je meer musicerende mensen in je familie (en wat spelen zij)?
Mijn tweelingbroer drumt.

DVS: Als alles gaat zoals je het liefst zou willen, waar ben je dan met je altviool over 10 jaar?
Het liefste zou ik in een groot orkest willen spelen. In mei heb ik samen met drie andere orkestleden een kwartet opgericht (Kwartet Amabilé). Het zou ontzettend leuk zijn als we over tien jaar bekend zouden zijn.