Verslag/Recensie Britten Altvioolconcours 2015

Redactionele opmerking: Recensies worden op persoonlijke titel gepubliceerd, en vertegenwoordigen derhalve geen officiëel standpunt van de DVS.

Het Britten Altvioolconcours vond afgelopen weekend voor de 2e keer plaats. Veertien jonge altviolisten uit het hele land waren voor dit unieke concours naar Zwolle afgereisd, want nergens anders (in Nederland) wordt er nog een wedstrijd georganiseerd speciaal voor altviolisten die nog geen conservatorium doen.

Er werd gestreden in twee categorieen, 10-13 jaar en 14-18 jaar. De eerste categorie was veruit de kleinste, want veel altivolisten zijn op die leeftijd nog maar net overgestapt. Dan moet je aardig wat lef hebben (of eerder zijn begonnen dan de meesten) om toch nog dit podium te durven betreden.

20150308_BC_strip_1

Jongste categorie vlnr Jonas, Steffie en Sunniva

Net als twee jaar geleden waren drie jonge talenten bereid gevonden om deze stap te wagen. Het verplichte stuk was niet al te pittig, het 2e deel (Allegro) uit het bekende altvioolconcert van Telemann. Steffie de Konink (13) won met een hoge gehalte van muzikaliteit en techniek verdiend, overigens op herhaling van 2013. Sunniva Skaug (11) kreeg een aanmoedigingsprijs voor haar Vocalise van Messiaen. De derde kandidaaat Jonas Meenderink (13) viel ook op met zijn bravoure en levendige spel.

In de oudste categorie waren er veel meer deelnemers. Het verplichte stuk was de Pavane van de nederlandse componist Arne Werkman, die zelf ook aanwezig was. Dit stuk is oorspronkelijk geschreven als concoursrepertoire voor Dana Zemtsov, en werd ook bij de vorige editie van dit concours ingezet als keuzestuk door prijswinnares Ursula Skaug. Afgelopen weekend mochten we het stuk tien keer horen, maar je wordt er niet moe van, het is heel slijtvast. De kandidaten met de ruimste muzikale verbeelding konden zich hier vooral mee onderscheiden.

20150308_BC_strip_2

Enkele deelnemers uit categorie 2, vlnr: Lotte, Andrea, Jeltje

De winnares is Anuschka Pedano (14) geworden, de jongste van allemaal. Naast de Pavane speelde ze een opzwepende Georgische volksdans met de titel Chorumi van de componist Tsintsadze. Het publiek zat in de 5/8 maat mee te deinen, het was een leuke opleving tussen vele smeltromantische versies van de Sonatine van Andriessen en de Romance van Bruch.

20150308_BC_037_Groepsfoto_flat

Groepsfoto van alle deelnemers en de Jury van het Britten Altvioolconcours 2015. 1e prijswinnaar van categorie 2, Anuschka Pedano 6e van links.

Andrea Passalacqua (15) pakte een verdiende 2e prijs met zijn mooi verzorgde spel, en mag met het Britten Jeugd Strijkorkest soleren. Deze eer valt ook Jeltje Quirijnen (15) ten deel, dankzij haar betoverende fluwelen klank. Judith Peters (17) bewees met haar zeer karaktervolle vertolking van de solo-elegie van Britten wederom dat je met een eigenzinnige programmakeuze goed kunt scoren. Haar spel werd beloond met een beurs voor de zomercursus in Woudschoten. Het jonge talent Kaat Schraepen (15) kreeg voor haar Adagio & Allegro (Schumann) de DVS bladmuziekprijs.

We gingen vol mooie indrukken naar huis, en kijken al uit naar de volgende editie!

Kristofer G. Skaug