Verslag Dag 2 ViolaViola Festival 2014

Even een terugblik op een volgeladen tweede dag van ViolaViola 2014.

‘s ochtends werden masterclasses gegeven aan jonge altviooltalenten door Julia Dinerstein en Dana Zemtsov. En ook meester-jazzaltviolist Oene van Geel droeg bij met een leuke improvisatieworkshop, waaruit al gauw verrassend mooie klanken ontstonden.

MasterClasses

‘s middags was er een CD-presentatieconcert van het Zemtsov Altvioolkwartet. Zeer de moeite waard, met zowel “klassiekers” zoals het fantasy-kwartet van York Bowen en het Nachtstück van von Weinzierl, Het kwartet van Guido Papini (jawel, ook oorspronkelijk geschreven voor 4 altviolen) was verrassend grillig en moeilijk te vangen in een stijlsoort.  Fantastisch mooie sfeer kwam daarna weer uit de opdrachtscompositie van Arne Werkman. Tot slot drie spetterende Piazzolla-tango’s.

Concerts

Er was ook een Open Podium, waar jonge altviooltalenten hun kunsten mochten laten horen. Helaas was er en zeer lawaaiige piano, maar toch was er veel moois te horen, van Hummel tot Hindemith.

Vervolgens kwam een optreden van het Matangi-kwartet, met Hedy d’Ancona als presentator. Het thema was natuurlijk de rol van de altviool binnen een strijkkwartet en er werd een repertoire ten hore gebracht waarin de altviool extra mocht schitteren, o.a. Haydn, Mozart, Malipiero, Rontgen en Dvorak. Met een leuke uitsmijter van componist Chiel Meijering!

En dan: Het feestje van de Viola Big Band. Met de Valkürenrit van Wagner, en een opdrachtscompositie van Rita Hijmans. Maar vooral opvallend: Een hip-hop groepje dat zich liet inspireren door de muziek van Bach en Telemann, en daarmee een hele bijzondere choreografie aan ‘moves’ liet zien.

De voorstelling “Painting Music” was het laatste optreden van de avond, en we werden verwend met een symfonie van licht, kleur, videokunst, choreografie en een doorlopende weefsel van klassieke en moderne muziek. Het strijksextet “Souvenir de Florence” van Tchaikovsky – uitgevoerd door het Ruysdael kwartet, aangevuld met Esther en Jos Teeken op cello – was een intieme haard van puur speelgenot, afgewisseld door chill-out muziek van Rita Hijmans en Truus Melissen. De compositie “Control Alt Repeat” van Michiel Mensingh bracht het concert tot een mooie climax.

viola_dsc6412Morgen (zondag 18 mei) nog meer leuke activieiten, ook voor de allerjongsten op het festival. Er is een “Carte Blanche” concert met Doekle Terpstra en het Ruysdaelkwartet, en aan het eind van de middag: “Viola Madness”, het grote slotconcert. We hebben in Nederland maar één Esther Apituley, dus ik zou zeggen, gaan!

Kristofer Skaug, DVS