DVS Workshop Frank Brakkee

Workshop met Frank Brakkee – zondag 27 november 2016 in Bussum

OP ZOEK NAAR JOUW EIGEN MUZIKALITEIT

Bij het vertalen van de noten voor onze neus naar muziek kan veel van je eigen muzikaliteit verloren gaan. Zelden spelen we zo vrij als wanneer we zingen onder de douche. Dat is ook niet zo gek: in sommige gevallen is het noten lezen zelf al een obstakel, en vervolgens heb je misschien niet alle technische vaardigheden om die noten om te zetten in het gewenste geluid. Maar bovenal is het de kunst om de muzikale bedoelingen van de componist te doorgronden. En daar dan je eigen muzikale stempel op te drukken. Soms is iemand anders z’n stempel er al letterlijk en figuurlijk op gedrukt in de vorm van voorgekookte streken en vingerzettingen of zelfs toegevoegde dynamiek. Maar passen die ook bij jou? Waarom zijn we zo braaf en volgzaam, en willen we precies doen wat er staat? Kunnen we de compositie respecteren en toch onze eigen weg vinden? Daar gaat het in deze workshop over.

Hoewel het geen improvisatie workshop is gaan we wel veel oefeningen doen zonder bladmuziek en uit het hoofd spelen. Ik ga iedereen behoorlijk uitdagen, los van het niveau waarop je speelt. De uitdaging zit in de variëteit aan mogelijkheden hoe je een bepaald fragment kunt spelen. Daar zullen zeker ook een hoop technische aanwijzingen en oefeningen bij aan bod komen, vooral voor de streek, want daar zit vaak de grootste winst als het om vrijheid van spelen gaat. We gaan zowel samen als individueel aan de slag. Neem een kort stukje mee wat je graag speelt; het hoeft maar een fragment te zijn van 1 of 2 muzikale zinnen. Stukjes van orkestpartijen of kamermuziek mogen ook.

Tot ziens op zondag 27 november! Meer info over tijd, locatie en inschrijven hier