AVF 2015: Recensie 1e Ronde Nationaal Concours

Recensent: Karin Dolman

Redactionele opmerking: Recensies worden op persoonlijke titel gepubliceerd, en vertegenwoordigen derhalve geen officiëel standpunt van de DVS.

Na een paar maanden hard werken zijn uiteindelijk 12 kandidaten voor het Nationaal Altvioolconcours via een videoronde geselecteerd.

In de eerste ronde stond als verplicht werk het eerste deel van het klarinetconcert van Mozart op het programma. In omloop 2 versies, maar allebei in A groot. In Portugal tijdens het internationaal altvioolcongres stond hetzelfde concert, maar dan in G.

Doordat ik nog wat andere dingen in de ochtend te doen had, heb ik de eerste 4 kandidaten niet gehoord (Connie Wan, Iteke Wijbenga, Armen Nazarian, en Mattijs Roelen).

De eerste kandidate waar ik wel bij was, was mijn eigen studente uit Rotterdam, Ana Rodriguez. Zij speelde de Mozart in een versie die gevonden is door Cristopher Hogwood. Een zeer vituose versie, met veel violistische loopjes.
Haar keuzestuk was het Scherzo van Brahms. Wat betreft Ana ben ik natuurlijk bevooroordeeld, ook al wist ik wel dat ze niet goed genoeg was om naar een volgende ronde door te gaan. Maar ik heb genoten, en gelukkig zij ook!

Daarna was het de beurt aan Lisa Eggen, waarover ik wederom bevooroordeeld ben. Lisa studeert nu in Amsterdam bij Francien Schatborn. Lisa weet iedere keer weer haar publiek te bespelen met haar toon, muzikale interpretatie en podiumpresentatie.

De Taiwanese Shih-Hsien Tsai kwam met een geweldige bewerking van Schumann’s Adagio en Allegro van de Russische grootmeester der bewerkingen Borisovsky! Ik had deze bewerking nog nooit gehoord, maar zeker de moeite waard om in een database voor bewerkingen te zetten!

De vierde voor de lunchpauze was de Engelse Monica Jensen, een studente van Asdis Valdismardottir. Zo verlegen als ze opkwam, zo trefzeker was ze met haar kleine vingertjes. En weer zo verlegen nam ze het applaus in ontvangst.

Na de pauze begonnen we met de Chinees Cheng-Peng Cheong. De Fantasiestücke van Schumann had hij gekozen. De eerste twee delen. Ik moet zeggen goed gespeeld, maar echt een verschil tussen de Mozart en Schumann was er niet.

De Ier Martin Moriarty had als keuzestuk het eerste deel uit de sonate in Es van Brahms. Martin was nog een beetje zoekende naar Brahms. In de Mozart hoopte ik op wat meer versieringen.

De hekkensluiter was Geerten Feller. Een derdejaars student bij Marjolein Dispa. Ook hij maakte een goede beurt. Goed voorbereid, helaas niet genoeg voor de volgende ronde.

De uitslag: naar de tweede ronde morgen gaan door: Iteke Wijbenga, Armen Nazarian (Armenië), Lisa Eggen, Shih-Hsien Trai, Monica Jensen en Cheng-Peng Cheong.

20150218_AVF_1eRonde_concours

Foto credit: Aoise O’Dwyer (Amsterdam Viola Festival)

Het programma voor Donderdag:
Vanaf 9.30 masterclasses, om 14.30 de tweede ronde concours, 16.00 concert en om 20.00 Teachers concert