Concoursen

Nederland telt vele grote muziekconcoursen. Als je jong bent en de ambitie hebt om aan een muziekwedstrijd mee te doen is het voor aanbod voor de altviool helaas niet al te uitgebreid. Want helaas is er één grote deelnemer afgevallen: de Stichting Jong Muziektalent Nederland, dit was het grootste altvioolconcours waar jonge altviolisten aan deel konden nemen.

Toch zijn er nog wat opties! Je kunt natuurlijk aan het prinses Christinaconcours mee doen, dit raad ik alle jonge instrumentalisten aan. Daarnaast zijn er in elke regio ook kleinere wedstrijden te vinden.

Zo heb je bijvoorbeeld in de regio Zuid-Holland de ‘Maassluis muziekdagen’. Daar mag iedereen die goed voorbereid is aan mee doen en iedereen krijgt achteraf een rapport van de jury.

Voor studenten en net afgestudeerden is er het Nationaal altvioolconcours, wat eens in de twee jaar in Amsterdam wordt georganiseerd.

Wanneer doe je mee aan een concours?

  1. Je zit op de middelbare school en overweegt naar het conservatorium te gaan. Doe dan in ieder geval 2 keer mee met het prinses Christinaconcours en een wedstrijd in je regio.
  2. Je studeert aan één van de conservatoria in Nederland en je wilt laten zien aan iedereen hoe goed jij altviool speelt.
  3. Het lijkt je leuk en je vindt het ook niet erg om niet te winnen.

Hoe bereid je je voor op een concours?

Het is aan te raden je met een coach of muziekdocent voor te bereiden. Zorg dat je een vaste pianist hebt die je begeleid.

Afhankelijk van het concours is er ook de voorbereidingstijd, die hangt af van de grootte van het concours:

Prinses Christinaconcours: Zoek samen met je docent een stuk (of twee stukken) van ± 8 minuten uit rond de zomer. Je hebt dan tot 1 oktober om te kiezen. Na 1 oktober kun je je inschrijven. Zorg dat je het stuk in november goed kunt spelen. Vanaf dan tot aan het concours (februari/maart) kun je het zo veel mogelijk gaan voorspelen en uit je hoofd leren. Daarnaast kun je het concoursstuk ook op je regionale wedstrijd spelen.

Nationaal concours: Het nationaal concours kent een aantal verplichte werken. Die worden na de zomer bekend gemaakt op de website maar soms ook vanuit de organisatie, zorg dat je ze op tijd hebt! Vanaf dan is het hard werken naar het concours (maart 2013) toe! Doe dit ook met je leraar of zoek een coach.

Internationale concoursen

Daar zijn er heel wat van zoals de Lionel Tertis competition op the Isle of Man, München ARD Wettbewerb, Tokio viola competition en de William Primrose competition zijn de grootste. Wanneer je zo ver bent om daar aan mee te doen, heb je waarschijnlijk de tips op deze website niet meer nodig.

Veel succes!

Karin Dolman & Francien Schatborn