Bestuur


Het enthousiaste bestuur van stichting Dutch Viola Society bestaat tegenwoordig uit:

Karin Dolman – Voorzitter
Ursula Skaug – Secretaris
Roald van Os – Penningmeester
Emlyn Walker Stam – algemeen bestuurslid
Kristofer G. Skaug – algemeen bestuurslid

Onderaan vindt u ook een lijst van oud-bestuursleden.

Beschermvrouwe: mevrouw Mr. W. (Winnie) Sorgdrager

Bestuur december 2015

DVS Bestuurs-selfie, eind 2015: (vlnr) Roald van Os, Iris Frederiks, Stijn van der Schoor, Karin Dolman, Emlyn Stam, Kristofer Skaug


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Karin Dolman – Voorzitter
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichter)

Mijn naam is Karin Dolman en ik ben musicus van beroep. Ik mag mij gelukkig prijzen een instrument te hebben gekozen waar ik met plezier op speel, lesgeef  en waarvan ik nog steeds nieuwe mogelijkheden ontdek.

Ik ben begonnen op 7 jarige leeftijd met vioolspelen, en wilde na het behalen van mijn diploma Mavo heel graag viooljuf worden. Vanaf mijn toelatingsexamen voor het conservatorium in Rotterdam zijn de bakens voortdurend verzet en zo werd uitvoerend musicus een haalbare optie. Doordat ik met twee andere studenten geen altviolist kon vinden voor ons te vormen strijkkwartet ben ik zelf altviool gaan spelen. Het beviel zo, dat ik na het behalen van mijn diploma docerend musicus viool, geheel overstapte op de altviool.

Ook mijn voorliefde voor onbekend repertoire bleek door de rijkdom aan weinig gespeelde muziek voor altviool op haar wenken te worden bediend. Samen met pianiste Caecilia Boschman zijn wij, na 20 jaar, nog steeds op zoek naar “nieuwe” stukken die wij ook regelmatig ontdekken.Het strijkkwartet is ook een grote liefde gebleven en ik speel nu bijna 20 jaar in het DoelenKwartet, waarmee wij hoofdzakelijk de 20e (en inmiddels 21e) eeuw uitvoeren. Viooljuf is uiteindelijk altviooljuf geworden. Het is heerlijk om jonge mensen bij hun muzikale ontdekkingen te kunnen begeleiden en ze de noodzakelijke technische en methodische bagage mee te kunnen geven bij hun ontwikkeling.

Een grote droom om de Dutch Viola Society te starten is onlangs werkelijkheid geworden. Zeker de komende jaren zal ik hier veel energie in gaan steken. Mijn wens is, dat alle altviolisten van Nederland zich bij onze organisatie zullen voegen als vriend, en dat velen van hen zich ook actief zullen gaan inzetten voor de Dutch Viola Society!!!!

Bezoek hier Karins persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ursula Skaug – Secretaris
In functie sinds: 1 juli 2017

Ursula Skaug (foto: Keke Keukelaar)

Mijn ouders zijn bepaald niet standaard; mijn moeder is beiaardier/arts en mijn vader is ruimtevaart-ingenieur en amateur-altviolist (en ook bestuurslid DVS). Ik vond het vrij normaal om ‘s ochtends met mijn moeder in een cabine hoog op de toren naar het carillon te luisteren, en – toen ik iets ouder was – in slaap te vallen bij mijn vaders kamermuziekgeluiden. Bij deze opleiding mochten muzieklessen niet ontbreken, en zo begon ik met viool spelen toen ik vier was. Vanaf mijn zevende kwamen daar ook pianoles en veel koorzang aan de Kinderkoor Academie Nederland bij.

Ik besloot in 2007 om over te stappen op de altviool. Ik kreeg daarna ruim acht jaar les van Julia Dinerstein aan het Rotterdamse Hellendaal Instituut. In die acht jaar ben ik ook begonnen met het spelen in jeugdorkesten zoals het Stanislas (school)orkest, het Concerto Grosso en Viotta Jeugdorkest, waar ik ontdekte dat altviool spelen écht leuk is, en dat ik heus niet de enige was die het liefst hele weekenden muziek maakte. Sinds september 2015 studeer ik altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov.

Ik ben blij dat ik de Dutch Viola Society vanaf 1 juli 2017 op deze manier mag gaan helpen. Voorheen was ik al fervent sticker-uitdeler, video-editor en spullen-sjouwer van de DVS, maar door deze functie hoop ik de altviool nog beter onder de aandacht te brengen.
Zijn er administratieve vragen of klopt er iets niet met uw gegevens? Mail dan naar: secretaris@dutchviolasociety.nl.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Roald van Os – Penningmeester
In functie sinds: 23 mei 2012 (mede-ondertekenaar oprichtingsakte)

Roald van Os (c) Ricardo Rolvink

Graag stel ik mij aan jullie voor! Mijn naam is Roald van Os, geboren te Zwolle en ik ben Personeelsadviseur van beroep.

Op 9-jarige leeftijd begon ik met vioolspelen en kreeg ik mijn eerste lessen van Helene van Leeuwen aan het Hellendaal Vioolinstituut te Rotterdam. Daar deed ik ook mijn eerste orkestervaring op en wel bij de derde(!) violen van het Rotterdams Jeugd Kamer Orkest o.l.v. Joseph Schebal. Mijn volgende orkest was het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (o.l.v. Peter Biloen) daar speelde ik jarenlang eerste viool en uiteindelijk kreeg ik daar – bij chronisch gebrek aan altviolisten – de kans altviool te spelen. Hoewel het leeninstrument dat ik destijds in handen kreeg meer een ‘opgevoerde’ viool was, werd ik als bij toverslag gegrepen door die lage vette brom van de C snaar en besloot er voorlopig geen afstand van te doen…

De altviool bracht mij vervolgens tijdens mijn studie (aan de pedagogische academie voor het basisonderwijs) in diverse orkesten door heel Nederland, waaronder het Nederlands Studenten Orkest. Een aantal jaren heb ik lessen gevolgd bij de Tsjechische (alt)vioolpedagoog Vladi Krejza. Van hem heb ik vooral geleerd wat de functie van een altviolist in kamermuziekbezetting is. In 2011 kreeg ik de unieke kans met orkest te soleren in het dubbelconcert voor altviool en klarinet van Max Bruch. Daarnaast heb ik ook niet echt stil kunnen zitten en ben ik actief (geweest) in diverse bestuursfuncties bij o.a. het Dordts Kamerorkest, Nederlands Strijkersgilde en Symfonieorkest Rijnmond.

Je zult mij binnen DVS vooral bezig zien met alle zaken rondom de financiën, donaties & giften, betalingen en bankzaken om DVS financieel gezond te houden. Namens de DVS heb ik de wens de altviool als instrument en alle altviolisten van Nederland in mijn functie als penningmeester van dienst te kunnen zijn waar dat nodig is!

Heb je vragen aan DVS met betrekking tot geldzaken? Mail dan naar:
penningmeester@dutchviolasociety.nl

Bezoek hier Roald’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Emlyn Walker Stam – algemeen bestuurslid
In functie sinds: 1 december 2013

Me2.aspxIk heet Emlyn Stam en ben musicus van beroep en al 20 jaar een trotse altviolist. De weg die mij naar de altviool toe leidde is misschien wel wat ongebruikelijk. Toen ik 4 jaar oud was werd ik door mijn ouders naar groepslessen piano gebracht want een muziek instrument bespelen dat liet je je kinderen gewoon doen als grote muziekliefhebber en dat zijn mijn ouders. Al snel bleek dat ik een absoluut gehoor had en aanleg voor pianospel. Ik liep in rapt tempo vooruit op de andere kinderen in de klas. Mijn grote wens was toen om zowel piano als viool te spelen dus heb ik lessen op beide instrumenten gekregen. Als linkshandige met wat coördinatie problemen vond ik viool spelen wel erg moeilijk. Enkele jaren later kwam de puberteit en groeide mijn lichaam in een korte tijd fors waardoor de viool ineens wel erg klein was geworden en mijn houding er bekrompen en onnatuurlijk uitzag. Mijn docent stelde mij voor om altviool te gaan uitproberen en gaf mij een instrument mee om kennis te maken. Bij het bestrijken van de eerste tonen was ik al helemaal verkocht. Toen op 15 jarige leeftijd heb ik gelijk besloten dat ik altviolist wilde gaan worden. Mijn voorliefde voor de rol van de altviool in kamermuziek werd ook gestimuleerd door mijn docenten Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn op het conservatorium in Den Haag.

Als altviolist ben ik nu actief in de kamermuziek, de moderne muziek, als solist en in verschillende orkesten. Ik speel in het Ysaÿe strijktrio, het New European Ensemble (een hedendaags muziek ensemble) en heb 7 jaar als plaatsvervangend aanvoerder in het Residentie Orkest gewerkt. Nu werk ik af en toe als freelancer bij verschillende orkesten in binnen en buitenland. Ik heb een grote passie voor kamermuziek en samenspel in allerlei vormen. Ook ben ik een liefhebber van hedendaagse muziek en ben ik op zoek naar nieuwe vormen voor het presenteren van muziek. Mijn droom is om de toegankelijkheid en bereik van de klassieke en hedendaagse muziek te vergroten. Ik geef ook graag les. Het overbrengen van vakkennis en de basis van het spelen is voor mij een grote passie. Omdat ik zelf bepaalde fysieke moeilijkheden moest overwinnen om beroepsaltviolist te worden heb ik het gevoel dat ik goed inzicht heb in wat een gezonde basis van het spelen vormt.

Ik vond het een grote eer om gevraagd te worden om toe te treden tot het bestuur van de Dutch Viola Society. Mijn hoop is met de DVS te kunnen bijdragen aan een bredere bekendheid voor de altviool en om ervoor te zorgen dat er volop inspirerende activiteiten en uitwisselingen ontstaan tussen altviolisten door heel Nederland.

Bezoek hier Emlyn’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kristofer G. Skaug – algemeen bestuurslid
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichtend bestuur)

Kristofer G. Skaug (foto: Dwight Pounds)

Ik ben in 1991 uit Noorwegen naar Delft gekomen om Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren. Later ben ik hier ook in de ruimtevaart gaan werken. De liefde voor muziek heb ik van huis uit meegekregen. Ik speelde heel lang “gewoon” viool, en ben pas altviool gaan spelen op m’n dertigste, maar dan bijna uitsluitend in orkestverband. De beslissende vonk van altvioolliefde sloeg pas 10 jaar later over, toen ik met een paar orkestvrienden tijdens een repetitieweekend zomaar in het strijkkwintet van Schubert mocht meespelen: Met je neus in de boter vallen, kun je wel zeggen! Sindsdien is niet alleen de kamermuziek, maar vooral de altviool een grote passie geworden. Mijn vrouw en twee dochters spelen (gedeeltelijk daardoor) ook allemaal altviool.

In 2011 heb ik het altvioolensemble “Forza Viola” opgericht, om door te kunnen dringen tot de echte curiosa uit de altvioolliteratuur. Omwille van Bach (verdere rechtvaardiging overbodig) ben ik meespelende orkestchef en penningmeester bij het ChoIR barokensemble, en voor alle andere altvioolzaken heb ik met enige regelmaat onmisbare privelessen bij Julia Dinerstein.

In mijn niet-musicerende vrije uren (hmmm?) ben ik als productiemedewerker betrokken bij het jaarlijkse KamermuziekAtelier in Delft, en ben ik ook als vader, chauffeur, mediaman, pannenkoekenbakker, vioolstemmer, repetitor en algemeen bestuurslid actief bij de vereniging Viotta Jeugdorkesten in Den Haag.

Bij de DVS hoop ik bij te kunnen dragen aan een levendige en zelfbewuste “community”, door het organiseren van activiteiten om de altviool nog beter zichtbaar te maken in het Nederlandse muzieklandschap. Mijn dagelijkse hoofdtaak binnen de DVS ligt in de redactie van deze website en ook de uitlopers naar onze social media kanalen (facebook, twitter, youtube).

Bezoek hier Kristofer’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oud-Bestuursleden  (in volgorde van aantreden)

Francien Schatborn – algemeen bestuurslid, 23/05/2012 tot 31/12/2012
Stijn van der Schoor – secretaris, 23/05/2012 tot 30/06/2017
Iris Frederiks – student-bestuurslid, 01/09/2015 tot 30/06/2017

(vlnr: Francien, Stijn, Iris)

Terug naar Boven