Bestuur


Het enthousiaste bestuur van stichting Dutch Viola Society bestaat per januari 2020 uit:

Kristofer G. Skaug – Voorzitter
NTB – Penningmeester
Ursula Skaug – Secretaris
Karin Dolman – algemeen bestuurslid
NTB – algemeen bestuurslid

Onderaan vindt u ook een lijst van oud-bestuursleden.

Beschermvrouwe: mevrouw Mr. W. (Winnie) Sorgdrager

Bestuur december 2015

DVS Bestuurs-selfie, eind 2015: (vlnr) Roald van Os, Iris Frederiks, Stijn van der Schoor, Karin Dolman, Emlyn Stam, Kristofer Skaug


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kristofer G. Skaug – Voorzitter
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichtend bestuur), Voorzitter sinds 23 januari 2020)

Kristofer G. Skaug (foto: Dwight Pounds)

Ik ben in 1991 uit Noorwegen naar Delft gekomen om Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren, en ik werk nu voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. De liefde voor muziek heb ik van huis uit meegekregen. Ik speelde heel lang “gewoon” viool, en ben pas altviool gaan spelen op m’n dertigste, maar dan bijna uitsluitend in orkestverband. De beslissende vonk van altvioolliefde sloeg pas 10 jaar later over, toen ik met een paar orkestvrienden tijdens een repetitieweekend zomaar in het strijkkwintet van Schubert mocht meespelen: Met je neus in de boter vallen, kun je wel zeggen! Sindsdien is niet alleen de kamermuziek, maar vooral de altviool een grote passie geworden. Mijn vrouw en twee dochters spelen (gedeeltelijk daardoor) ook allemaal altviool.

In 2011 heb ik het altvioolensemble “Forza Viola” opgericht, om door te kunnen dringen tot de echte curiosa uit de altvioolliteratuur. Ik speel op projectbasis mee in diverse kamerorkesten en Bach-ensembles in de buurt, en allerlei ad-hoc kamermuziekgroepen.

In mijn niet-musicerende vrije uren (hmmm?) ben ik in het verleden als bestuurslid / productiemedewerker / vrijwilliger betrokken geweest bij diverse muzikale clubs en evenementen zoals het jaarlijkse KamermuziekAtelier in Delft, het inmiddels ter ziele gegane kamerkoor/-orkest ChoIR Delft,  en de vereniging Viotta Jeugdorkesten in Den Haag. Binnen de Dutch Viola Society was mijn grootste bijdrage tot nu toe het voorzitterschap van het Internationaal Altvioolcongres 2018 in Rotterdam, verder is mijn vaste rol het bijhouden van de website en social media.

Als Voorzitter van de DVS hoop ik bij te kunnen dragen aan een levendige en zelfbewuste “community”, door het organiseren van activiteiten om de altviool nog beter zichtbaar te maken in het Nederlandse muzieklandschap.

Bezoek hier Kristofer’s persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Karin Dolman – algemeen bestuurslid
In functie sinds: 23 mei 2012 (oprichter, en Voorzitter tot eind 2019)

Mijn naam is Karin Dolman en ik ben musicus van beroep. Ik mag mij gelukkig prijzen een instrument te hebben gekozen waar ik met plezier op speel, lesgeef  en waarvan ik nog steeds nieuwe mogelijkheden ontdek.

Ik ben begonnen op 7 jarige leeftijd met vioolspelen, en wilde na het behalen van mijn diploma Mavo heel graag viooljuf worden. Vanaf mijn toelatingsexamen voor het conservatorium in Rotterdam zijn de bakens voortdurend verzet en zo werd uitvoerend musicus een haalbare optie. Doordat ik met twee andere studenten geen altviolist kon vinden voor ons te vormen strijkkwartet ben ik zelf altviool gaan spelen. Het beviel zo, dat ik na het behalen van mijn diploma docerend musicus viool, geheel overstapte op de altviool.

Ook mijn voorliefde voor onbekend repertoire bleek door de rijkdom aan weinig gespeelde muziek voor altviool op haar wenken te worden bediend. Samen met pianiste Caecilia Boschman zijn wij, na 20 jaar, nog steeds op zoek naar “nieuwe” stukken die wij ook regelmatig ontdekken.Het strijkkwartet is ook een grote liefde gebleven en ik speel nu bijna 20 jaar in het DoelenKwartet, waarmee wij hoofdzakelijk de 20e (en inmiddels 21e) eeuw uitvoeren. Viooljuf is uiteindelijk altviooljuf geworden. Het is heerlijk om jonge mensen bij hun muzikale ontdekkingen te kunnen begeleiden en ze de noodzakelijke technische en methodische bagage mee te kunnen geven bij hun ontwikkeling.

Een grote droom om de Dutch Viola Society te starten is onlangs werkelijkheid geworden. Zeker de komende jaren zal ik hier veel energie in gaan steken. Mijn wens is, dat alle altviolisten van Nederland zich bij onze organisatie zullen voegen als vriend, en dat velen van hen zich ook actief zullen gaan inzetten voor de Dutch Viola Society!!!!

Bezoek hier Karins persoonlijke website.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ursula Skaug – Secretaris
In functie sinds: 1 juli 2017

Ursula Skaug (foto: Keke Keukelaar)

Mijn ouders zijn bepaald niet standaard; mijn moeder is beiaardier/arts en mijn vader is ruimtevaart-ingenieur en amateur-altviolist (en ook bestuurslid DVS). Ik vond het vrij normaal om ‘s ochtends met mijn moeder in een cabine hoog op de toren naar het carillon te luisteren, en – toen ik iets ouder was – in slaap te vallen bij mijn vaders kamermuziekgeluiden. Bij deze opleiding mochten muzieklessen niet ontbreken, en zo begon ik met viool spelen toen ik vier was. Vanaf mijn zevende kwamen daar ook pianoles en veel koorzang aan de Kinderkoor Academie Nederland bij.

Ik besloot in 2007 om over te stappen op de altviool. Ik kreeg daarna ruim acht jaar les van Julia Dinerstein aan het Rotterdamse Hellendaal Instituut. In die acht jaar ben ik ook begonnen met het spelen in jeugdorkesten zoals het Stanislas (school)orkest, het Concerto Grosso en Viotta Jeugdorkest, waar ik ontdekte dat altviool spelen écht leuk is, en dat ik heus niet de enige was die het liefst hele weekenden muziek maakte. Sinds september 2015 studeer ik altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov.

Ik ben blij dat ik de Dutch Viola Society vanaf 1 juli 2017 op deze manier mag gaan helpen. Voorheen was ik al fervent sticker-uitdeler, video-editor en spullen-sjouwer van de DVS, maar door deze functie hoop ik de altviool nog beter onder de aandacht te brengen.
Zijn er administratieve vragen of klopt er iets niet met uw gegevens? Mail dan naar: secretaris@dutchviolasociety.nl.

Terug naar Boven


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oud-Bestuursleden  (in volgorde van aantreden)

Roald van Os – Penningmeester, 23/05/2012 tot 31/12/2019
Francien Schatborn – algemeen bestuurslid, 23/05/2012 tot 31/12/2012
Stijn van der Schoor – Secretaris, 23/05/2012 tot 30/06/2017
Emlyn Walker Stam – algemeen bestuurslid, 01/12/2013 tot 31/12/2019
Iris Frederiks – student-bestuurslid, 01/09/2015 tot 30/06/2017

 

Roald van Os

Francien Schatborn

Stijn van der Schoor

Iris Fredriks

Me2.aspx

Emlyn Stam

Terug naar Boven