Verslag Workshop “How to Twist Your Arm to Play the Viola”

Op 20 september jl. ging ik, gewapend met m’n altviool, naar het conservatorium in Den Haag om een workshop te volgen met de veelbelovende titel: How to twist your arm to play the viola”.

Ik trof daar een gemêleerd gezelschap van 9 deelnemers aan (jong/oud, m/v en professionals/amateurs) en onze docente Asdis Valdimarsdottir.

Na een kort voorstelrondje gingen we aan de slag. We hebben onze altviool weinig in de handen gehad, we hebben vooral veel geleerd over ons eigen lichaam en alle mogelijkheden die dat heeft om nog mooier altviool te kunnen spelen.

Asdis citeerde veelvuldig het boek: “What every musician needs to know about the body” van Jennifer Johnson. Van een belangrijk hoofdstuk “Balancing around the core of the body” kregen we een kopietje. Op basis van oefeningen ontdekten we (on)mogelijkheden van met name arm, schouders en nek. Voor een aantal van ons ging een wereld open; bv. door je arm anders te gebruiken ging het positiespel in een keer een stuk eenvoudiger! Over vibreren ontstond een boeiende discussie. Zoveel docenten, zoveel opvattingen.

20140920_DVS_014

 

Alles bij elkaar genomen hadden we een boeiende, gezellige en leerzame middag. Met veel dank aan Asdis en de Dutch Viola Society!

Miriam Scha