Het kan vriezen, het kan dooien…

Verslag van DVS concertbezoek Concert Marc Tooten in dubbelconcert van M. Bruch op 26 januari 2013.

Na een ijzelige tocht kwam de DVS delegatie veilig aan bij muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven alwaar Marc Tooten samen met klarinettist Arno van Houtert en het Brabants Orkest ons die avond zouden gaan trakteren op Bruch. We besloten eerst maar eens een gezellig hapje te eten want er was honger en hadden tijd over. Onder het genot van een drankje werd aan tafel al druk gediscussieerd over wat we mogelijk allemaal te horen én te zien zouden krijgen. Alle aanwezige altisten blijken dit dubbelconcert te kennen en sommigen hebben het zelf wel eens geprobeerd te spelen in kamerbezetting als trio met piano. Na het diner konden we direct doorlopen met onze kortingskaarten. Bedankt daarvoor nog Brabants Orkest! Om de solisten goed te kunnen zien hebben we gekozen voor goede plaatsen ´op ooghoogte´ van de spelers. Na de Holbergsuite van Grieg (NB een compositie met ook zo’n waanzinnig virtuoze altsolo waarvan je in het begin denkt dat je alleen de concertmeester hoort en ziet zwoegen op die snelle loopjes, en een moment later dan plots een reeds in het zweet gewerkte altiste precies hetzelfde ziet doen op zo’n ‘reuzeviool’… hetgeen wij natuurlijk erg knap vinden) was het dan eindelijk tijd voor het dubbelconcert waarbij de altist (who else?) mag aftrappen met een krachtig openingsakkoord. Marc deed dit vol verve en liet aan het publiek goed zien wat je allemaal uit een altviool kunt halen. De altviool als solo instrument met orkest is voor heel wat concertbezoekers nog altijd een soort rariteit. Je hoort de mensen bijna denken; “Is het een viool?, nee dat is het niet. Maar die klank dan?… Is het een cello? Nee, dat kan niet…”
Terug naar het concert, want DVS vond de solisten – die in het dagelijks leven ook collega’s in hetzelfde orkest zijn – mooi samenspelen waarbij het plezier er vaak vanaf spatte. Het publiek genoot daar deze avond ook zichtbaar van, erg leuk om mee te maken. Het orkest volgde beide heren en ook de pianissimo passages droegen bij aan de magie van dit prachtige concert. Na de drie heerlijk romige delen volgde een welverdiend applaus door een enthousiast publiek voor Marc en zijn collega. De DVS delegatie werd zelfs nog even toegelaten voor een korte meet and greet achter de schermen. Daar konden we niet alleen de altviolisten van het Brabants Orkest maar ook onze Marc even feliciteren en de hand schudden. Al met al een geslaagd concertbezoek. We hopen dit in de toekomst nog wel vaker met de Vrienden van de DVS te kunnen organiseren. Wat DVS betreft mag er daarom best wat vaker een altviool in de schijnwerpers staan op de grotere podia van Nederland!

rvo