Korte Geschiedenis van de DVS

Op deze pagina worden kort de hoogtepunten van ons prille bestaan samengevat.
Voor een meer compleet overzicht verwijzen we graag naar onze Jaarverslagen:
[2013]  [2014]  [2015]  [2016]….

Tijdens het altvioolfestival Dordrecht in Februari 2012 zijn we met een enthousiaste groep begonnen met de oprichting van de Dutch Viola Society. Op 23 mei 2012 om 11.00 uur hebben Karin Dolman (voorzitter) en Roald van Os (penningmeester) de officiële akte voor de stichting ondertekend bij notaris Haase in Dordrecht.

 

 

 

 

 

 

 

Het oprichtend bestuur bestond naast deze twee uit: Stijn van der Schoor (secr.), Francien Schatborn en Kristofer Skaug .

DVS Bestuur op bank

Het oprichtend bestuur van DVS, 2012. vlnr: Stijn van der Schoor, Karin Dolman, Roald van Os, Kristofer G Skaug en (voormalig bestuurslid) Francien Schatborn

 

 

Na een aanloopperiode van 6 maanden waarin we orde op zaken hebben gesteld met website, social media, strategie en planning, konden we begin 2013 het eerste echte operationele jaar ingaan.

 

2013
Januari 2013 – de DVS gaat voortvarend van start met veel leestof op de website, een aantal workshops, een introductiecursus bij Viotta jeugdorkesten, en meer.

Maart 2013 – de DVS is aanwezig bij het Amsterdam Viola Festival met een stand, draagt bij met een workshop en verslaggeving. Is ook aanwezig bij het 1e Britten Altvioolconcours in Zwolle.

September 2013 – Een delegatie van de DVS bezoekt (op eigen kosten) het congres van de International Viola Society in Krakow, Polen. Een weekje later  zijn we zelf gastheer voor het Eerste Nationaal Altvioolcongres in Deventer, met o.a. Esther Apituley, Oene van Geel, Henk Guittart, Wieke Karsten en Bernard van Beurden (verslag). Het avondconcert werd verzorgd door het noorse supertalent Eivind Holtsmark Ringstad.

Oktober 2013 – Masterclass met Lawrence Power in Rotterdam (interview, verslag)

 

2014
Mei 2014 – DVS verleent logistieke en publicitaire steun aan het Viola Viola festival in Haarlem (verslag dag1 dag2 dag3)

November 2014 – Een delegatie van DVS bestuursleden en musici reizen af naar het Internationale congres in Porto, om Nederland als altvioolland op de wereldkaart te zetten. Met o.a. een opdrachtscompositie van Jeppe Moulijn, een dubbelconcert van “Componist des Vaderlands” Willem Jeths en een lezing van Leo Samama was onze inbreng substantieel te noemen. Verslagen: [Dag 1] [Dag 2] [Dag 3] [Dag 4] [Dag 5].

 

2015
Februari 2015 – De DVS is wederom nadrukkelijk aanwezig bij het Amsterdam Viola Festival (uitgebreide verslaggeving – [Dag1][Dag2][Dag3][Dag4+5]) en kort daarna ook bij het 2e Britten Altvioolconcours in Zwolle.

Maart 2015 – De DVS organiseert een Masterclass met Tabea Zimmermann in Utrecht. Na een uitgebreide selectieronde werden drie gelukkige conservatoriumstudenten gekozen. (Lees hier ook: Interview, en verslag van de Masterclass).

Juni 2015 – Het 2e Nationaal Altvioolcongres wordt gehouden in het gloednieuwe Akoesticum in Ede, met o.a. Leo Samama, Michael Kugel, en Barbara Buntrock als speciaal uitgenodigde sprekers/artiesten.

 

2016

De DVS blijft ook dit jaar workshops en masterclasses organiseren, met als internationaal getint hoogtepunt de masterclass van Geneviève Strosser in mei. Wel vragen twee bijzondere projecten veel aandacht en energie van het bestuur:

  • het Internationaal altvioolcongres (IVC) in Cremona, en
  • het voornemen om het IVC naar Rotterdam te trekken in november 2018

Bij het IVC in Cremona in oktober is de DVS met een vrij grote delegatie vertegenwoordigd (14 uit nederland afkomstige deelnemers, die grotendeels op eigen kosten reizen, behoudens een kleine reissubsidie voor de studenten). De bijdrage aan het congres bestaat uit een lezing van Kolja Meeuwsen en een recital met nieuwe werken voor altviool, gecomponeerd door studenten van Codarts Rotterdam. Deze stukken worden uitgevoerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium en Codarts. Helaas vallen enkele andere geplande bijdragen uit het programma weg door financiële tegenvallers en blessures.

Verder krijgen de intenties voor het IVC-2018 in Rotterdam steeds vastere vorm. Er zijn schriftelijke steunbetuigingen ontvangen van De Doelen en De Rotterdamse Kamermuziekverenigingen. De grote lijnen en de hoofdartiesten worden vastgelegd. Het team voor de congres-organisatie wordt opgebouwd, met Sarah Olieman en diverse andere vrijwilligers.