Sedna Heitzman wint het Nationaal Altvioolconcours 2021

Afgelopen week hebben 15 conservatoriumstudenten het beste uit zichzelf gehaald bij de 7e editie van het Nationaal Altvioolconcours bij het Conservatorium van Amsterdam.

Het concours ging over 3 ronden, met een pittig programma van verplichte stukken. Omdat dit concours onderdeel uitmaakte van het gelijktijdige Hindemith-festival van het conservatorium, werden in de voorrondes het 2e en 1e deel (respectievelijk) van Hindemiths altvioolconcert Der Schwanendreher gevraagd. Kamermuziek in een trio met klarinet en piano stond verder als een belangrijke component van het programma, met stukken van Bruch, Schumann en Leo Smit. Daarnaast was in de 1e ronde één van de Telemann-fantasias (naar keuze) verplicht stof, en in de 2e ronde de Rhapsodie uit de Suite Hébraïque van Ernest Bloch. In beide gevallen moest dit uit het hoofd gespeeld worden.

Na de eerste ronde gingen 8 kandidaten door naar de 2e ronde, en daarvan werden er weer 3 geselecteerd voor de finale. De internationale jury (Aart-Jan van der Pol (voorzitter), Garth Knox, Louise Lansdown, Lilli Maijala en Armen Nazarian) had de moeilijke taak om deze keuzes te maken.

De finale vond gistermiddag (zaterdag 27/11) plaats. Op het programma stond een integrale uitvoering (alle 3 delen) van Der Schwanendreher, met begeleiding van een gelegenheids-blazersensemble van het conservatorium.

Van de drie finalisten heeft de jury uiteindelijk Sedna Heitzman uitgeroepen tot winnares. Sedna is 3e jaars bachelor-studente bij Liesbeth Steffens aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het grote publiek kent haar misschien ook als de altvioliste van het volprezen Viride Kwartet.

De 2e prijs ging naar Anuschka Cidlinsky, en de 3e prijs was voor Giulia Wechsler. Beiden zijn Master-studenten aan het Conservatorium van Amsterdam.

Er werden ook extra prijzen uitgereikt voor de beste uitvoeringen van diverse verplichte stukken uit de 1e en 2e ronde:

  • Beste Telemann: Sedna Heitzman
  • Beste Bloch: Giulia Wechsler
  • Beste Leo Smit-trio: Duleen van Gunsteren, mmv. Kerttu Keinnanen (klarinet) en Daniël Kramer (piano)

De DVS feliciteert alle prijswinnaars – en Sedna in het bijzonder – met de behaalde prestaties!

De volgende editie van het concours vindt naar verwachting in 2023 plaats.