CD-Recensie: Pièces de Concours

Pièces de concours, Jutta Puchhammer-Sédillot & Élise Desjardins

Iris Frederiks – 17 februari 2017

 

3212937Geen verleidelijke vrouw of licht arrogante man siert de voorkant van Pièces de Concours, maar een stilistische altviool van woorden, uitgevoerd in bruintinten – de mooie uitgave valt direct op. Daarnaast is het concept erg leuk, zo bevat het album werken gecomponeerd voor de afstuderende altviolisten van het Parijse conservatorium. Altvioliste Jutta Puchhammer-Sédillot en pianiste Élise Desjardins hebben de archieven doorgespit en enkele van deze afstudeerprojecten opgenomen. Onbekende en uiteenlopende werken van Franse componisten gedurende de periode 1896-1938 zien zo het licht. Als afstudeerwerken zijn veel composities gericht op het tonen van technische beheersing van de altviool. De stukken komen vrij etude-achtig over, maar hebben ook de nodige moderne invloeden. Het eerste werk in het bijzonder bevat meer moderne melodieën en is wat gewaagder dan de rest van de stukken. Toch passen alle stukken bij elkaar en lijkt het haast alsof er terugkerende thema’s in de muziek zitten. Het snelle tempo en het grillige karakter van de cd kunnen wel voor een onrustig gevoel zorgen als de cd opstaat. De cd is daarom niet geschikt als achtergrondmuziek bij feesten, diners of studeren.

Bekijk op iTunes