Verslag DVS-Workshop Orkesttechnieken

Met een auto volgeladen met muziekinstrumenten, standaards, potloodjes en
orkestmuziek, maar ook de uitgebreide, door voorzitter Karin Dolman
voorbereide, lunch, trok de sectie Dordrecht van de DVS welgemoed en
Schumann fluitend richting Den Haag. Het is zaterdag 2 november en we gaan
meedoen aan de Workshop Orkesttechnieken van de altiste van Het KCO, Edith
van Moergastel. Aangekomen op Raamweg 45, het gebouw van Gunst wat een
Kunst, worden we namens de DVS verwelkomd door Kristofer Skaug met een kopje
koffie en taart van de voorzitter.

DLeden van het Haagse orkest Viotta mogen het spits afbijten, terwijl wij de lunch klaarzetten en toekijken hoe Edith hen onder handen neemt. Het klink al heel goed en na afloop van hun sessie nog beter. Vingerzettingen, stokgebruik, streken en allerlei andere tips en
aanwijzingen komen aan bod. Koffie en theepauze, waarin we nader kennismaken met de andere cursisten. Daarna zijn wij, de altgroep van de Orchest
Vereeniging Dordrecht, aan de beurt. Edith laat ons even warmspelen met het 2e deel van de Derde Symfonie van Schumann, waarna we ons op ons verzoek gaan bezighouden met het 3e, langzame, deel, zo mooi tweestemmig voor de alten. Met behulp van iets andere streken, betere stokverdeling en vingerzetingen en zo nog wat KCO-tips merken we dat het ineens een stuk beter gaat klinken. Veel te snel is onze tijd om. Maar de lunch van Karin maakt het weer goed. Heerlijk allemaal. Als de magen gevuld zijn gaan we in een gezamenlijk stukje workshop toonladders doen in allerlei variaties. Heel heilzaam voor de intonatie en met ver-rassend handige vingerzetting. Daarna mag het Amsterdams studentenorkest Crea in de ring. Ze doen iets duivels moeilijks van Janacek en ik bewonder hun doorzettings-vermogen en ook dat van Edith. Menigeen zou allang de boel aan de kant gesmeten hebben, maar na een aantal keer langzaam doorspelen en met behulp van toch-wel-handige vingerzettingen(!!) bleek de intonatie een heel stuk verbeterd. Dat gaat best goed komen de 30e November in het Concertgebouw! En chapeau voor je geduld Edith!! Die chocoladetaart heb je meer dan verdiend.

DEn toen zat het erop; veel te snel. We hebben allemaal, ieder op zijn/haar niveau, van deze dag veel geleerd en onze respectievelijke concerten zullen mede hierdoor een stuk beter klinken. Wat mij betreft volgend jaar weer. Veel dan k aan Edith van Moergastel, onze geduldige en buitengewoon beminnelijke “coach” , die maar bleef lachen, en de voortreffelijke organisatie van de DVS voor een geslaagde dag Orkesttechnieken.

Hetty Stomps-Iordens