Tabea Zimmerman in het Concertgebouw!

Recensie geschreven door: Lisa Eggen!

29 september 2012 gaf een van de beste altviolisten van dit moment, Tabea Zimmermann, een concert in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Zij werd begeleid door Ensemble Resonanz onder leiding van de italiaanse dirigent Emilio Pomàrico. Het concert werd geopend met het Konzert für Streichorchester van Bernd-Alois Zimmermann. Meteen werd duidelijk dat Ensemble Resonanz niet zomaar een strijkorkest is, maar een zeer goed op elkaar ingespeeld ensemble. De verschillende soli waren mooi en de musici beleefden zichtbaar het stuk met elkaar.
Tabea Zimmermann startte met Schnittkes Monolog. Helaas was de zaal niet uitverkocht en wist ik tot mijn grote verbazing ook geen andere altviool studenten in het publiek te ontdekken. Er viel namelijk ongelofelijk veel te leren van deze soliste! Met het grootste gemak en een prachtige toon trotseerde Tabea Zimmermann de enorme sprongen die veel voorkwamen in het stuk van Schnittke. Daarnaast wist ze de sfeer van het stuk van het begin tot het eind bij iedereen vast te houden. Dit gold ook voor het meer bekende stuk van Britten, Lachrymae, waar ze het concert mee vervolgden. Dit was erg verfijnd en spannend!

Na de pauze speelde Ensemble Resonanz nog symfonie nummer 4 van Karl Amadeus Hartmann. Het leuke was dat de opstelling binnen het ensemble bij dit vierde stuk van de middag ook al voor de vierde keer werd veranderd. Hierdoor werd de gelijkwaardigheid binnen het ensemble uitgelicht en benadrukt. Al met al was het een prachtig concert en zeker de moeite waard om (nog) eens te beluisteren via het concerthuis van radio 4:  Concert Tabea Zimmermann radio 4

Lisa Eggen